Budapest történetéről nyílt kiállítás a Gül Baba türbéjénél

Forrás: MTI

 2019. december 10. 10:58

Budapest történetének hét fontos korszakát felelevenítő kiállítás nyílt a Gül Baba Kulturális Központban.

A Budapestről szóló helytörténeti tárlat interaktív eszközök, hanghatások és vizuális elemek, valamint egy-egy jellegzetes tárgy – például egy a középkori királyi palotából származó kályhacsempe és egy nemrégiben megtalált honfoglalás kori női nyakperec – segítségével mutatja be a város és környéke honfoglalás kori és középkori történetét, a török hódítás és Buda visszafoglalásának korszakát, valamint Buda és Pest egyesítését.

A kiállítás anyaga kitér Budapest modern nagyvárossá válásának időszakára, és érinti a két világháború közötti, valamint a második világháború utáni korszakot is – mondta el Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója.

Gül Baba türbéje a levegőből

Fotó: Wikimedia / Civertan

A Kultúrák és korok Budán című tárlat a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) közreműködésével jött létre. Láng Orsolya, a múzeum régészeti főigazgató-helyettese a megnyitón kiemelte: a kiállítás dióhéjban mutatja meg, mi történt Budapest területén az után, hogy a rómaiak elhagyták Aquincumot.

A Gül Baba türbéje maga is részese és tanúja volt a magyar főváros gazdag, sokszor viharos történelmének.

A nemrég felújított épületegyüttes egyszerre emlékeztet az oszmán hódításra és szimbolizálja a kultúrák közötti párbeszédet.

A kiállítás ingyenesen látogatható március végéig a Gül Baba Kulturális Központban.