Budapest Tuning: Telekitangó és járdafesztivál a Külkörúton

Forrás: turizmus.com

 2022. október 05. 14:24

Október 7. és 9. között kiállításokkal, tematikus sétákkal, vásári finomságokkal, egy valódi bolhapiaccal és egy igazi civil járdafesztivállal várják a Teleki téren, valamint a Népszínház utcában a látogatókat.

A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál és a TELEKITANGÓ / Tangó projekt a Külkörút együttműködés része, mely a Budapest Tuning pályázat keretében, a Budapest Brand nZrt.-vel együttműködésben valósul meg.

A józsefvárosi helyi erőket megmozgató zenés, kulturális és gasztronómiai események a környék lakosait éppúgy várják, ahogyan azokat is, akik szívesen zárnák a fesztiválszezont egy ingyenes és emberléptékű, underground hangulatú eseménnyel.

A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház-negyedről alkotott képet.

A várost megmozgató akció nemcsak megszólítja a helyieket, de izgalmas programokat kínál minden budapestinek, és nem utolsósorban párbeszédet indít el a környék jelenével és jövőjével kapcsolatban.

Oltai Kata

Fotó: Budapest Tuning

Október 7. és 9. között több csomóponton is programok várják a látogatókat. A Telekitangó projekt Oltai Kata vezetésével egy új kulturális kezdeményezés első állomása, ami a Teleki tér „tangóságát”, egykori pezsgő, multikulturális vásártér jellegét megidézve hozza lendületbe a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező központját.

Ennek a VIII. kerületi programsorozatnak a középpontjában a kulturális identitás, a helyi kötődések és a városi térhasználat állnak.

A park fái közé szerkesztett kiállításon megnézhetik Gáldi Vinkó Andi és Donka Panna portréit, amit a környék lakóiról készítettek, egy helytörténeti kiállítás pedig a Teleki tér történetét meséli el, melyet Sidó Anna múzeológus, Torma Tamás építészetkritikus és Bezsenyi Tamás kriminológus tematikus sétái egészítenek ki.

Egy jó hangulatú, hamisítatlan bolhapiaccal nyit a szombati nap – ahol bárki eladhatja feleslegessé vált tárgyait –, és vásári finomságokkal is várják mindazokat, akik szeretnének többet tudni a tér és környékének múltjáról. A Külkörút programsorozat ötletgazdái várnak mindenkit, aki itt nőtt fel, itt élt vagy él, esetleg fényképei, dokumentumai vannak a környékről.

A Nép-szín-ház Járdafesztivál a gasztronómiát, a zenét és a civil jelenlétet helyezi a középpontba

Fotó: Para Hobo

Ugyanezen a hétvégén, a kerület egy másik pontján tartják a szintén Külkörutas eseményt, a Nép-szín-ház Járdafesztivált, ami a gasztronómiát, a zenét és a civil jelenlétet helyezi a középpontba. Október 8-án és 9-én a Népszínház utca különböző pontjain zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel találkozhatunk. A jó hangulatért – többek között – a Csángálló, a Hét-Hat Club, DJ Oldschool Peppino és a Nagy Világ Cru, Obadu (Nép DJ Live Set), az Unicumbia, az Ephemere, a Hakumba, a Lendvai Banda, a Gaska táncház, a BP Choro Club és a Verőköltő felelnek, 14 és 20 óra között két helyszínen is, a Kiss József és a Népszínház, valamint az Alföldi és a Népszínház utca sarkán.

Az esemény főhadiszállása a frissen nyílt ZSÍR kocsma lesz, a Népszínház utca és a Kiss József utca sarkán. Ezeken a helyeken a közelmúltban szélesítették ki a járdákat, amiket az októberi hétvégén bátran birtokba vehet majd a közönség. A szervezők által készített gasztrotérkép segítségével jobban megismerhetik a látogatók a környék nemzetközi konyhát képviselő éttermeit.

A rendezvényen bemutatkoznak civil szervezetek is, aki pedig nem tud személyesen részt venni a programokon, az akár virtuálisan is elmerülhet a környék hangulatában: a Külkörút közösségi oldalain magazinszerűen, fotókkal és videókkal mutatják be a környék történelmét, gasztronómiáját, etnikai sokszínűségét és felfedik Budapest autentikus, kevésbé kommercializálódott városrészének hétköznapi szépségeit.