Budapest100 - Idén a rakpart régi és új épületei nyitnak ki

Forrás: MTI

 2017. február 24. 12:31

A rakpart lesz idén a fővárosi épületeket bemutató Budapest100 elnevezésű program központi témája, idén azonban a 18. századtól egészen a legmodernebb épületekig ismerhetik meg behatóbban a Duna-parti házakat a látogatók április 22-én és 23-án.

A Rákóczi hídtól az Árpád hídig a Duna-parti lakóközösségek, intézmények az épületek korától függetlenül vesznek részt idén a programban, így a régi paloták mellett modern és kortárs épületek is lesznek a látogatható helyszínek között - közölték a szervezők.

A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín előnyeit és hátrányait is bemutatja, miközben hagyományainak megfelelően közkinccsé teszi az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit.

A hidak látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények méltán tették a világörökség részévé a rakpartot.

Partjain a magyar történelem ünnepei és tragédiái zajlottak, és míg hétköznapjait régebben az ipar, a kereskedelem és a közlekedés határozta meg, ma a turizmus, a szórakozás, a hajókázás és a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika helyszíne. A rakpartok jövője állandóan megújuló vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat, amelyet szintén feldolgoznak majd a két napos sorozat programjai.

A Budapest100 új honlapján folyamatosan bővülő hírekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A már korábban is gazdag tartalommal működő oldal felépítése átláthatóbb és könnyebben kezelhető lett, tableten és telefonon egyaránt böngészhető és a rendezvény hétvégéjére a teljes program elérhetővé válik letölthető formában is.

A Budapest100 ötletgazdája a Blinken OSA Archívum, szervezője a KÉK - Kortárs Építészeti Központ.