Budapesti nyilvános illemhelyek: nem vagyunk ott a világ élvonalában

Forrás: turizmus.com

 2024. július 03. 09:59

A Turizmus Bulletin 2024. évi 2. számában megjelent „A nyilvános illemhelyek hiánya és annak hatása Budapest turizmusára" című tanulmányban Nagy Dávid és Egedy Tamás vizsgálja az illemhelyek turisztikai élményre gyakorolt hatásait és az ezzel kapcsolatos problémákat.

Napjainkban a nyilvános illemhelyek kérdése a nagyvárosok, köztük Budapest turizmusának egyik rejtett, de nyilvánvalóan nagy kihívása.  Nemzetközi összehasonlításban Budapest a közvécék terén nem teljesít jól, pedig a nyilvános illemhelyek megléte nemcsak a tartózkodás alatt  érinti a turisták mindennapjait, hanem magát a desztináció kiválasztását és a későbbi visszatérést is befolyásolhatja.

A kutatás készítői szerint Budapest nem teljesít jól a nyilvános wc-k terén

Fotó: 123rf.com

A tanulmány szerzői szekunder források elemzésére és empirikus primer felmérések eredményeire támaszkodva bemutatják a budapesti nyilvános illemhelyek rövid történetét, helyzetét, lakossági és szakértői megítélését, valamint javaslatokat tesznek a kapacitások átgondolására és jövőbeli fejlesztésére.

A kutatás eredményei a turisztikai és urbanisztikai szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.