Budavári Legendák – szabadtéri fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 25. 13:35

Az ingyenes kiállítás a budai Várhoz kötődő érdekes embereket és különleges élettörténeteket mutat be.

A Várkert Bazár Déli panoráma teraszán november közepéig megtekinthető tárlat a Várkapitányság és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében valósult meg.

A kiállítás szervezőinek célja, hogy bemutassák, miként olvad a Várnegyed a város szövetébe. Bár a legendák gyakran rejtve maradnak, mégis ők teremtik meg a harmóniát a Vár és a város között, és ők teszik különlegessé ezt a negyedet. A szabadtéri fotókiállítás a Várkapitányság szervezésében jött létre.

„A turisztikai látványosságok mögött zsibongó, élő városrész rejlik, melynek karakterét az itt élő, dolgozó, hozzá kötődő emberi sorsok adják. A kiállítás olyan, mint egy izgalmas családi fotóalbum, amelyben az idősebbektől a fiatalokig egymástól nagyon különböző személyiségek jelennek meg” – mondta el Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese. Kiemelte, hogy a Várkert Bazárban, a főváros ékszerdobozában a kultúra, a művészet és a páratlan építészeti örökség találkozik, mindez pedig gyönyörű panorámával egészül ki.

A tárlat november közepéig tekinthető meg

Fotó: Kárász Karolina

A kiállított fényképeket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói készítették.

„Számomra nagyon fontos, hogy a fiatalok a valós megbízások teljesítésekor is szabadon fogalmazhassák meg véleményüket különböző dolgokról, vagy a jelen kiállítás esetében, emberekről” – osztotta meg gondolatait Máté Gábor, a MOME fotográfia szakának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy számára a másik jelentős szempont az, hogy mennyire nyilvánul meg a hallgatók alkotói személyisége az elkészült képek esetében.

A 27 portré között a teljesség igénye nélkül található a budai Várban élő ismert polgár, plébános, rabbi, kántor, koronaőr, buszvezető, restaurátor, régész, hídmester és több híres ember leszármazottja is. A közös bennük, hogy mindannyian máshogy, de szívből rajonganak a Várért.

A Várkert Bazár Déli panoráma teraszán található szabadtéri kiállítás 2020. november 15-ig ingyenesen tekinthető meg, biztonságos programot jelentve a fővárosba érkezőknek, illetve a budai Várat látogató közönségnek egyaránt.