Látványos szakaszához érkezett a Budavári Palota megújulása – mutatjuk a képeket

Forrás: turizmus.com

 2024. május 02. 15:35

A Budavári Palota történelmi jelentőségű rekonstrukciója a 2021. augusztus 20-án átadott déli összekötő szárny után a Szent György tér felőli északi szárnnyal folytatódott.

Látványos részhez érkezett a palota északi szárnyának megújítása: a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-bejegyzése szerint elkezdődött
az azbeszttartalmú tetőzet, a manzárdkupolák, a koronázópárkány, majd a belső födémszerkezet után az északi, nyugati és a déli homlokzati falak eltávolítása. Ez a palota eredeti épülettömegének helyreállítását teszi lehetővé.

Ezek a falszakaszok teljes egészében a kommunista átalakítás idején épültek. A falak részletes átvizsgálása során az is kiderült, hogy az északi szárny keleti, azaz dunai homlokzata a hauszmanni palota eredeti falmaradványa, így az is megőrzésre kerül és a rekonstrukció idejére egy speciális acél tartószerkezettel támasztják meg – derül ki a bejegyzésből.

Jelenleg az északi szárnyát újítják a palotának

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

 

A 19-20. század fordulóján Hauszmann Alajos építész vezetésével épült páratlan szépségű Királyi Palota szörnyű károkat szenvedett a II. világháborúban. A palotát a kommunizmus időszakában historizáló építészeti elemeitől megfosztva, „lecsendesített" formában építették át. Jelentősen megváltoztatták az épület tömegét is azzal, hogy kibővítették az északi szárnyat három ablaktengely szélességben nyugat felé, de megszüntették az eredeti Szent György téri főbejáratot is, és új bejáratot nyitottak a Munkásmozgalmi Múzeum számára a Hunyadi udvar északi oldalán.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként visszaállítják az északi főbejáratot és a felette található Hungária szoborcsoportot, újra átjárhatóvá válik az északi szárny a Szent György tér és a Hunyadi udvar között, megépül a Hunyadi udvar rámpája, valamint eredeti szépségében születik újjá a ruhatár-előcsarnok és a Munkácsy-terem is.