Bük: a fürdőváros, ahol a jövőt írják

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. július 25. 11:53

A fürdő és az immár négycsillagos kemping újdonságai után hamarosan a fürdővárosrész teljesen megújult központját is birtokba vehetik a Bükfürdőre látogatók.

Újdonságok, változatos élmények, stratégiai gondolkodás és kompromisszummentesség – ebben a néhány szóban lehetne összefoglalni azokat a benyomásokat, amelyek kétnapos büki kirándulásunkon értek a város, a fürdő és a legnagyobb szállásadók vendégeként. A meghívás apropója akár az is lehetett volna, hogy a fürdő idén lesz 60 éves, a települést pedig 15 éve avatták várossá. De mint kiderült, a fejlesztések itt nem jubileumokhoz kötődnek, hanem a város- és fürdővezetés alapkoncepcióját adják.

 

Osztrák településkép a határ innenső oldalán

Kezdésként Németh Sándor polgármester kalauzolásával, a városi kisvonattal jártuk be a négy településrészből összeszerkesztett Büköt, amelynek lakossága, sok hasonló méretű kisvárossal ellentétben, nem csökken, hanem folyamatosan növekszik. A polgármester, aki egyben az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Földrajzi Tanszékének munkatársa, nem csupán a városvezető, hanem a településföldrajzot oktató tanár szemével is mesélt Bük múltjáról, jelenéről, nemrégiben átadott és most is zajló beruházásairól.

Bármerre járunk, szembetűnő a rendezettség, a fejlett infrastruktúra, a minőségi burkolatok, a felújított középületek, a bicikliút-hálózat, de azt is észrevesszük, hogy Bükön nincsenek légvezetékek, minden rejtve, a föld alatt fut. Az utóbbi időszak fejlesztéseinek egyik legszebb példája a Szent Kelemen-templom teljesen felújított parkja, amely Bük egyik főterének is tekinthető. A tájépítészeti átalakításnak köszönhetően az elburjánzott kiserdő helyén most levegős, átlátható, minőségi bútorokkal és burkolatokkal ellátott nagyvonalú park övezi a város legrégebbi épített emlékét, a 13. századi gyökerekkel bíró plébániatemplomot.

Gyerekekkel is nagy élmény végigjárni a kanyargós Répcementi tanösvényt, ahol interaktív táblák segítségével, játékos formában tanulhatunk a Répce-vidék élővilágáról. A több száz négyzetméteres zöld területen az egyes tájegységekhez kapcsolódó jellegzetes fákat, virágokat, bokrokat élőben is megismerhetjük. 2019-ben a tanösvény két további táblával bővült, amelyeket a közeli Koczán ház udvarán helyeztek el. A tájegység utolsó zsúpfedelű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza jelenleg Bük hagyományőrző rendezvényeinek helyszíne.

A tájegység utolsó zsúpfedelű, csapott oromzatú vályogháza ma rendezvényhelyszín

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Bükfürdő friss fejlesztései

Az idei szezonra újult meg a tízéves Kneipp-park, amelynek fő eleme az 510 méter hosszú száraztaposó útvonal. A különböző méretű kavicsok, kövek, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, faapríték és homok alkotta mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász egészségmegőrző módszerén alapszik: a lényege, hogy az eltérő felületű anyagokon járva a talp különböző reflexpontjait stimuláljuk. Az önkormányzat 16 millió forintot költött a taposópálya, valamint a Kneipp-park többi élményeleme, a szabadtéri jógapark, a természetes bokorlabirintus, a gyógy-és fűszernövénykert és az Organikus Pont felújítására.

Megnéztük a település jelenlegi legnagyobb beruházását, a fürdővárosrész új centrumának építését is, amely a tervek szerint idén novemberre készül el. Az összesen 2,4 milliárd forintos fejlesztés során az egykori autóbusz-pályaudvar helyén és a kapcsolódó zöldfelületen, illetve a fürdő téli bejárata előtti területen alakítanak ki egy komplex látogatóközpontot, üzlethelyiségeket, kávézót. Itt kap helyet a termelői piac, épül egy acélszerkezetű kilátó, de lesz szökőkút és fürdőtörténeti kiállítás is.

Az új fürdőfőtér látványterve

Fotó: Bük Város Önkormányzata

Fejlesztik a zöldfelületeket, és egy parkosított rendezvényteret is létrehoznak. Parkolókat, járdákat, kerékpárutakat építenek ki, a tájékozódást információs táblák segítik majd, a térfigyelő kamerák pedig a biztonságot szolgálják. Az új városrészközpontba, amely a Fő tér vagy Termál tér nevet viseli majd, több mint háromszor annyi fát ültetnek, mint ahányat ki kellett vágni a térkialakítás miatt.

Kilátó is épül az új fürdőfőtéren

Fotó: Bük Város Önkormányzata

Németh Sándor elmondta, hogy Bükön nem azt fejlesztik, amire éppen pénzt találnak, hanem mindig a terveikhez próbálnak meg pályázati forrásokat keresni. A stratégiai gondolkodás mellett az összefogásra is nagy hangsúlyt helyeznek, ennek része például, hogy a város és a fürdő vezetése olyan termékek létrehozására szövetkeztek, amelyek új, magas költési hajlandóságú vendégkört vonzanak a településre.

 

A jövő vendégének épül

Gajda Tibor, a Büki Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a magyarországi fürdővárosok közül Büknek van a leginkább esélye arra, hogy osztrák színvonalú fürdőhellyé váljon. A fürdő bejárásán elmondta, hogy ennek a piaci átalakításnak rendelik alá a fejlesztéseket, és a vendégigényekben is tíz évre előre gondolkodnak: a magas színvonalú kínálattal, az ügyféligények megváltoztatásával a minőségorientált keresletet kívánják megteremteni és kielégíteni.

Ebben a szellemben épült meg Bükfürdő legújabb, VR-szemüveges és egyéb különleges attrakciókat kínáló szórakoztató-központja, a Funcity; ezt a koncepciót tükrözi a Bükfürdő Thermal Camping teljes felújítása, amelynek nyomán idén nyártól a korábbinál sok szempontból korszerűbb és zöldebb, négycsillagos kemping várja a vendégeket; és ugyancsak ebbe a sorba illeszkedik a gyógyfürdő számos újdonsága.

Árnyas fák között terül el a bükfürdői kemping - itt még a nyitás előtti utolsó pillanatban lakók nélkül látható

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa

A piaci átalakítás alapja a tulajdonosi szemlélet, ennek jegyében például a fürdő a korábbi bérlőktől átvette a vendéglátás üzemeltetését. Az idei a második nyári szezon, amikor az étel- és italkínálatért maga az intézmény felel a saját területén, az ebből származó nagyjából egymilliárd forintos bevételt pedig a fürdő fejlesztésére tudják fordítani.

A koncepcióváltást mutatja a 650 millió forintos beruházással két éve elkészült új, háromszintes, közel 1400 négyzetméteres Medical Wellness központ is, ahol esztétikus környezetben, modern kezelőberendezésekkel a korábbinál magasabb színvonalú szolgáltatási palettát tudtak kialakítani. Az egyik újdonság a Bükfürdő Osteoporosis Program, amely az állapotfelméréstől a kezelésekig egyénileg testre szabható csomagokat kínál a csontritkulás kezelésére.

Az új gyógyászati részlegen a spa-kínálat is kibővült, részben azért, hogy az idősebb korosztály mellett a harmincas éveikben járók igényeit is kiszolgálják. Így ma már a sörfürdőzéstől a kávés peelingen és a gyógyvizes masszázsokon át a kecsketejes fürdőig számtalan egyedi kezelés és néhány igazi különlegesség közül választhatnak a vendégek.

Mi is kipróbálhattuk a gyógyvizes masszázst, majd a Magyarországon egyedülálló Kraxenofen alpesi széna gőzfülkét, amely első pillantásra egy jó szagú hegyi istálló és egy gőzfülke kombinációjának tűnik.

Magyarországon egyedülálló a Kraxenofen alpesi széna gőzfülke

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa

Az alpesi gyógynövényes szénapárnákon keresztül érkező kellemes meleg közvetlenül a hátat és a nyak területét éri, ellazítja az izmokat és az egész testet, ami nyugtat, regenerál, és szabaddá teszi a légutakat.

S végül megtudtuk, hogy a szintén az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhető Szaunavilág olyan attrakció, amelyért önmagában messze földről Bükfürdőre zarándokolnak a látogatók. A skandináv módi szerint fürdőruhamentes övezetben többek között tepidárium, gőzfürdők, infraszauna, aromaszauna, kültéri ördögszauna, finn erdei szauna gondoskodik az ellazulásáról.

A szaunamesterek minden nap több, kiemelt időszakban akár nyolc-tíz felöntéssel is készülnek. Mivel jelenleg ez a fürdő egyik legfőbb vonzereje, a Szaunavilág fejlesztése hamarosan folytatódik, a tervek között egy ötvenfős versenyszauna építése is szerepel.