Bük és Sárvár fürdői Budapestnél is vonzóbbak a csehek számára

Forrás: turizmus.com

 2021. június 02. 16:43

A csehek tavaly 250 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, ennek csak alig ötödét Budapesten. A zömében autóval érkező cseh vendégek számára a legvonzóbb úti cél a Bük—Sárvár térség fürdői voltak – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Magyarország és Csehország kölcsönösen elfogadja egymás vakcinaigazolásait, így a turisták ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosultak a másik országban, mint az ott élők – emlékeztet az MTÜ közleménye.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2020-ban a csehek 83%-a nyugat-magyarországi szálláshelyeken szállt meg. A cseh utazók fele Prágából, Dél-Morvaországból és a közép-csehországi régióból érkezett hazánkba. Számukra Budapest mellett a legvonzóbb a gyógyvizéről híres Bük, Sárvár, valamint a Balatonnál Siófok, Hévíz és Zalakaros voltak. Kedvelt úti cél volt még a nyugati országrészben a Győr—Pannonhalma térség is.

Tavaly a cseh vendégek 60 ezer éjszakát töltöttek a fővárosban, míg Bükön 52 ezret, Sárváron pedig 42 ezret. A top 3 települést Siófok (15 ezer), Hévíz (14 ezer), Zalakaros (13 ezer) és Harkány (11 ezer) követi.

A csehek különösen szeretik a bükfürdői gyógyvizet

Fotó: Facebook / Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

A Csehországból érkező vendégek fele hotelt választott szálláshelyül, de egyre népszerűbbek körükben a magán- és egyéb szálláshelyek is, ami annak is köszönhető, hogy egyre többen érkeznek a fiatalabb generációk (33%) tagjai közül. Tavaly a Magyarországra látogató csehek többsége (45%) 35-54 év közötti volt. Érdekesség, hogy a cseh látogatók 60%-a férfi volt.

Az MTÜ várakozása szerint, az átoltottság függvényében, valamint a ki- és beutazási korlátozások nemzeti és nemzetközi szintű feloldásával, vélhetően a cseh turisták hasonló területi megoszlásával és intenzív jelenlétével számolhatunk idén is.