Bulgária télen-nyáron

Forrás: turizmus.com

 2019. március 19. 10:15

Turizmus Bulgáriában az év négy évszakában címmel rendeztek üzleti fórumot Budapesten.

Bulgária tengerpartját újra felfedezték a magyar turisták, egyéb turisztikai kincseiről azonban még keveset tudnak. Pedig a balkáni országban jó ideje megjelentek a turizmus más ágai is. A lehetőségekről rendezett üzleti fórumot 2019. március 18-án a budapesti Bolgár Nagykövetség Külgazdasági Hivatala és a Bolgár Kulturális Intézet.

Bolgár és magyar szakértők több területen is jó együttműködést valósítottak meg az elmúlt években, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2019. április 15-16-án a második ülését tartja Budapesten a Magyar-Bolgár Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság ­– mondta el köszöntőjében Ulyana Bogdanszka, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete.

Bulgária több mint 400 km hosszúságú tengerpartján 1989 után a legtöbb üdülőkomplexum felújításon esett át, és új nyaralóközpontok is épültek. A nyaralóturizmus mellett többek között a hegyvidéki, a gyógy- és wellness-, az erdei rekreációs, a kongresszusi, az esküvői és a vallási turizmus terén bővül folyamatosan a kínálat.

A téli sportok iránt érdeklődőket például 12 európai szintű üdülőközpont és több mint 200 km hosszúságú sípálya várja – mondta el Marinela Hrisztova, Bulgária Turisztikai Minisztériumának munkatársa. Az ország tíz világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet. A nyolcezer éves múltra visszatekintő Plovdiv pedig az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti ebben az évben.

Plovdiv 2019-ben Európa egyik kulturális fővárosa

Fotó: Pixabay

Rekreációs lehetőségek

Rendkívül nagy lehetőségeket rejt magában Bulgária hatalmas gyógyvízkincse is. Kraszimira Sztaneva, a Szófiai Erdészeti Egyetem docense előadásában elmondta: az országban több mint 550 ismert lelőhelyen mintegy 1600 termálforrás található, amelyek vizét fejlett rekreációs szolgáltatások keretében hasznosítják több évtizede. Az ország másik természeti kincse, a kiterjedt erdők pedig az erdei rekreációra nyújtanak remek lehetőségeket.

A fórumon jelen volt Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója is, aki a magyar gyógyfürdőkről tartott előadást. Elmondta, hogy két évvel ezelőtt a Széchenyi-fürdőben fogadták Jordanka Fandakova szófiai főpolgármestert és delegációját.

Csavdar Petkov, a Bolgár Köztársaság budapesti nagykövetségének első titkára, külgazdasági attasé hozzátette: a két évvel ezelőtti találkozó is inspirálta azt, hogy a Szófia közelében található Bankja és Ovcsa Kupel fürdőjét most felújítják.

Kraszimira Sztaneva javaslatára a jövőben szorosabb együttműködés jöhet létre a bolgár és a magyar gyógyturisztikai szakértők között.

Kraszimira Sztaneva

Fotó: Turizmus.com

Több ezer év emlékei

Ezután Jordan Tütünkov, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára beszélt arról, hogy Bulgáriában a kulturális turizmusban is óriási potenciál rejlik. Országszerte mintegy 40 ezer történelmi emlék található, köztük ógörög, római, bizánci emlékek. Itt találták meg többek között a világ legrégebbi aranyleleteit a trák időkből. Az ország 330 múzeuma és kiállítóterme, 160 kolostora, gazdag folklórja, valamint megőrzött kézművesipara is jelentős vonzerőnek számít.

A magyar turisták számos magyar vonatkozású emléket is találnak Bulgáriában, például a vidini várat, Nikápolyt, a sumeni várat és Kossuth-házat, vagy a Nagy László emlékházat Szmolyanban.

A rilai kolostor

Fotó: Bolgár Köztársaság Nagykövetsége

Kapcsolódó cikkek