Cegléd több mint gondolnád

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 07:00

Színes, hangulatos vidéki kisváros az Alföld kapujában. Érkezzen ide a turista szórakozás, aktív kikapcsolódás, pihenés vagy városnézés céljával, biztos, hogy nem fog csalódottan távozni.

Fotó: Szokolai Attila

Makovecz Imre így vélekedett Cegléd belvárosáról: „Büszke lehet magára az a város, amelyik építészetileg ilyen szép, egységes tudott maradni.”  Cegléd a 19. század végi és a 20. század eleji épületeivel igazán kedves, vidéki város hangulatát adja a turistáknak. Már messziről jól láthatja az ide érkező a belvárosképet uraló, monumentális Református Nagytemplomot, amely Hild József tervei alapján épült 1835 és 1870 között. A görög kereszt alaprajzú templom jelenlegi formáját – a kupola megépítésével – 1936-ban kapta. A belváros összképét két másik szakrális épülettel együtt – Szent Kereszt Felmagasztalása templom, Evangélikus templom – nagyon széppé és izgalmassá teszik.

A belváros összképét izgalmassá teszi a három szakrális épület: a Református Nagytemplom, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom és az Evangélikus templom

Fotó: Kaszás Imre

A különleges, téglagótikus Evangélikus templom karcsú tornyával, arányos méreteivel Cegléd legszebb középületei közé tartozik. 2014-ben készült el a templom új, egyben Magyarország első olyan orgonája, amely egy hangszerben ötvözi a Bach által elismert és használt orgonák hangzását. A helyi Tourinform iroda munkatársai által vezetett városi sétákat – amikor csak lehet – megszínesítik e hangszer játékával. Úgy vélik, különleges hangja túljut az ember fülén, a lélekig ér.

 

Kossuth-kultusz az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén

Az épített örökségek mellett igen gazdag történelmi múlttal is bír a város. Az ország közepén elhelyezkedő közlekedési és kereskedelmi csomópontot, Ceglédet minden olyan jelentős történelmi esemény érintette, amely érintette Magyarországot. Az idén 660 éves város lakói mindig is büszkék voltak történelmi örökségükre, amelynek egyik legfontosabb pontja az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eseményeihez köthető. Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én Cegléden kezdte meg alföldi toborzókörútját a magyar szabadság megvédésére felhívó beszédével. Ettől a naptól kezdve összeforrt a város és Kossuth Lajos neve, akinek a tevékenységéhez, utóéletéhez és nevéhez kötődő magyarországi Kossuth-kultusznak különleges, semmihez sem hasonlítható fejezete alakult ki a városban.

A Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztivál Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-ei toborzóbeszédét idézi fel

Fotó: Kriczki Norbert

A Kossuth-örökség elsődleges gondozója a Kossuth Múzeum, amely Magyarország legnagyobb Kossuth-gyűjteményével rendelkezik. A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya 2014-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

 

Háromnapnyi reformkor Kossuth városában

Az 1848. szeptember 24-ei toborzóbeszédet idézik fel 1996 óta évről évre szeptemberben a környék egyik legrégebbi fesztiváljával, a Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztivállal. A háromnapos rendezvény a nagy múltú esemény főbb programelemeit modern köntösbe öltöztetve mutatja be az ide látogatóknak, Kossuth-imitátor közreműködésével idézi fel a ceglédi toborzóbeszédet, látványos reformkori felvonulás segítségével ismerteti meg a ’48-as katonai hagyományőrzőket és a kor viseleteit.

A háromnapos fesztiválon hagyományőrző huszárok is gondoskodnak a korhű hadiélet megelevenítéséről

Fotó: Kriczki Norbert

A városba látogatók gazdag kulturális, sport- és szabadidős élettel is találkozhatnak, megismerhetik a ceglédi borkultúra sokszínűségét és a hagyományos ceglédi ételek ízvilágát. Akik pedig szeretnének elvonulni a város zajától, egy csendes, természetközeli környezetben, feltöltődhetnek a ceglédi termálvíz jótékony, gyógyító erejével.

 

A ceglédi laska

Egyszerű, mégis egyedi helyi étel a ceglédi laska, amely 2018-ban Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet kapott. E tésztaétek elkészítésének hagyományát élteti tovább Dél-Pest vármegye legnagyobb nyárindító gasztrofesztiválja, a gyógyfürdő melletti különleges erdővel övezett tóparti helyszínnel bíró Ceglédi Laskafesztivál. A rendezvény alapja ugyan a híres ceglédi pásztorétek, a laska továbbörökítése, amihez számos programelem csatlakozik. A Séfek sétányán újra gondolva készülnek az ízletesebbnél ízletesebb laskatészta alapú ételek. Az extrém sport eseményei a fiataloknak kínálnak számos izgalmas és valóban extrém bemutatókat és kipróbálási lehetőséget. Igazi családi hétvége, amely során az összes generáció megtalálja a magának valót a gyerekprogramoktól kezdve az országos hírű zenei produkciókon keresztül az étel- és italkínálaton át a közösségépítő főzőversenyig. Érdemes a nyári fesztiválszezont Cegléden kezdeni, és persze az év folyamán többször is visszajönni!

(X)