Célegyenesbe ért a Magyar Zene Háza építése – videó

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 24. 10:44

Az év végére elkészül a rangos nemzetközi díjakkal elismert Magyar Zene Háza a Városligetben, videón mutatjuk, hol tart az építkezés, és milyen lesz a végeredmény.

A Városliget különleges épületének tervezése során a japán építész, Sou Fujimoto nagy hangsúlyt fektetett az épület és a park harmóniájára, valamint az intézmény funkcionális összetettségére.  Ennek megfelelően a Magyar Zene Háza hármas – kiállítási, előadóművészeti, oktatási – funkciója építészetileg is jól elválik: míg a koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a városligeti park szintjén helyezkednek el, addig a kiállítóterek a föld alatt, az oktatási és kutatási helyiségek pedig az emeleten, a ház „lebegő kalapjában” találhatók.

A három szintet egy 14 tonnás, függesztett csigalépcső köti össze. A világ leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének, a végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és átjárható, harmonikus épület lesz, egyedülálló interaktív tartalommal.

A Magyar Zene Háza komplex zenei beavató helyként működik majd, amely a zene és a hangok világának számtalan élményét tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállítást, koncerteket, zenei kísérleteket, zenepedagógiai foglalkozásokat, a zene hallgatásának és kipróbálásának megannyi lehetőségét.

Az épülő csigalépcső

Fotó: be present

Az épület különleges, lebegő formájú tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hullámból kiindulva formálta meg a japán építész. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szint alatt marad, a ház harmonikusan beleolvad a természetbe.

Az építészeti bravúrnak számító tetőzetben szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, a felületét közel 100 egyedi tervezésű nyílás töri át, melyek egy részén átbújnak a ligeti fák, más részük pedig arra szolgál, hogy bevezessék a fényt az épület belsejébe. Ez a zöld megoldás segíti a belső terek megvilágítását és a különleges atmoszféra megteremtését.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdani Hungexpo-irodaházak helyén. A látogatók elől évtizedekig elzárt terület újranyitásával több ezer négyzetméter megújított zöldfelületet is visszakapnak a parkhasználók.

Az alábbi videón látható, hol tart az építkezés, és hogy fog kinézni 2021 végére az épület: