Chagalltól Vasarely fiáig – négy új nívós kiállítás nyílt Pécsett

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2015. május 24. 17:36

Újabb – időszakos és állandó – kiállításokkal bővült Pécs sokszínű kulturális palettája. Nemzetközi érdeklődésre tarthat számot az Yvaral-kiállítás, a Chagall-litográfiagyűjtemény, a roma holokausztot bemutató Parajmos, illetve az állandó régészeti kiállítás új szárnya.

A POSZT, a hagyományos júniusi színházi fesztivál nyújtja mindehhez az aktuális keretet, valamint az az irigylésre méltó együttműködés, amely a jelek szerint a városi önkormányzat, a kulturális intézmények és a szállodák, valamint más turisztikai szervezetek között megvalósult. Ráadásul a POSZT-tal hagyományosan együttműködő, egyes rendezvényeinek helyet adó Hotel Palatinus most ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, amelynek alkalmából gasztronómiai különlegességek kerülnek terítékre, egész évben.

Chagall-litográfia


A Martyn Múzeum szenzációjának számít a Chagall-tárlat. A Vityebszkből származó Marc Chagall hosszú élete során számos műfajban alkotott, a festménytől a könyvillusztrációkig, a díszlettervezéstől a párizsi Operaház mennyezetfreskójáig. Fekete-fehér és színes litográfiái ezúttal egy német alapítványnak köszönhetően láthatók Pécsett, október végéig.

 

Yvaral, aki Vasarely

A másik izgalmas kiállítás kulcsszava Yvaral, azaz Jean-Pierre Vásárhelyi, akinek életműve jelentős szeletét bemutató tárlat nyílt május 22-én a Modern Magyar Képtárban.

Yvaral Jean-Pierre Vásárhelyi néven született 1934-ben és 2002-ben hunyt el. Édesapja, a pécsi születésű Victor Vasarely művészete nagy hatással volt rá, az ő munkásságára is az op-art jellemző, de nem volt tőle idegen a harsogó pop-art sem.

1968-ig elsősorban plexiüvegből, fémlapokból, műanyag- és gumiszálakból szerkesztett, optikai hatásokra épülő, fekete-fehér reliefeket készített, amelyek a néző helyváltoztatásától függően változó látványt nyújtanak. Úgynevezett numerikus képein főleg ismert személyiségek – köztük Mona Lisa, J. S. Bach, Lincoln, Marilyn Monroe, Salvador Dalí – portréit dolgozza fel. Ezek közül Marylin és Mona Lisa – két különböző kor szépségideáljai – most már Pécsett is megtekinthetők az ő különleges feldolgozásában.

Mona Lisa, ahogy Yvaral látta


Jelentős építészeti és díszlettervezői munkássága is. Nem volt tőle idegen a szállodák világa sem, nevéhez fűződik a The Beverly Wilshire Hotel Los Angelesben és a Hôtel Negresco Nizzában, vagy tán a legismertebb, a szimbólummá vált márkajelzés, a Renault rombusz alakú emblémája.

Victor Vasarely 1974-ben saját alkotásai mellett – több kortárs festő műveivel együtt – Yvaral festményét és 10 szerigráfiáját is a pécsi múzeumnak ajándékozta. A most bemutatásra került képek a Vasarely Fondation Aix-en-Provence kollekciójából, Pierre Vasarely – Yvaral fia – segítsége révén jutottak el Pécsre, aki a pénteki megnyitóra személyesen is eljött. A kiállítás szeptember 20-ig látogatható.

A megnyitó utáni sajtótájékoztatón szóba került, hogy a magyarországi kiállítóhelyek, valamint Pécs városa az alapítvánnyal együtt dolgozik a franciaországi Gordes-ban öt-hat éve bezárt Vasarely-múzeum újranyitásán. Ezen kívül az alapítvány minden harmadik évben támogatja egy köztéri szobor felállítását, s így került Pécs egyik terére a 37 négyzetméter című alkotás, amely egy lakótelepi kislakás méreteit jeleníti meg.

 

Így éltek a rómaiak

Nemrég nyílt meg a Sopianae – Baranya római kori leletei című állandó régészeti kiállítás első szakasza a Káptalan utcában. Az interaktív, látványos elemekkel gazdagított tárlat oktatási, ismeretterjesztési célokat egyaránt szolgál.

Baranya egyik római kori emléke


Az állandó kiállítás 2015 végére megnyitni tervezett második, most pályázati előkészítés alatt álló részében a római kori mindennapi élet egész Baranya megye területén megtalált leleteit vehetjük majd szemügyre, sok más érdekesség mellett.

Pécs és közvetett módon a Janus Pannonius Múzeum – a Pécsi Városfejlesztési Zrt. közreműködésével – 5+10 millió forint pályázati támogatásban részesült a cél megvalósítása érdekében. A látogatók a római kori város épületei közül háromban virtuális sétát tehetnek.

A Pécsre látogatóknak érdemes 72 óráig érvényes kombinált jegyet is váltani, amellyel (a vásárlástól számítva három napig) a Janus Pannonius Múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Parajmos – Roma Holokauszt


A több kiállítási helyet – köztük a roma holokausztot Közép-Európában egyedülálló módon bemutató Vasváry-házat – összefogó Janus Pannonius Múzeum által szervezett tanulmányút „legízletesebb" állomása kétségkívül a Danubius Palatinus szállodájának jóvoltából a különleges ebéd volt. A séfek a régi receptek közül a kelkáposztalevélbe töltött húsgombócos erőlevest, a Huszár-rostélyost és a habkönnyű, csokis sodóval leöntött rétegezett piskótakockát idézték fel.