Cipőparádé nyílt a firenzei Pitti Palotában

Forrás: turizmus.com

 2020. január 08. 10:38

Az ókori rómaiak és a hollywoodi sztárok cipőit tekinthetik meg a látogatók április 19-ig a firenzei Pitti Palota új, Az istenek lábánál című kiállításán.

A kiállításnak nemcsak az a célja, hogy bemutassa az emberi kreativitást és szépérzéket, hanem hogy feltárja azokat a szerepeket is, amelyeket a lábbeli játszott az ókortól napjainkig. Több mint 80 cipőt vonultatnak fel, néhányat ezek közül világhírű múzeumoktól, például a Louvre-tól kölcsönöztek.

A csúcspontot természetesen az eredeti régészeti leletek képviselik, de láthatjuk a hajdani divatot festményeken, domborműveken és vázákon ábrázolva is. Kivételes az észak-angliai, hajdanán Vindolanda nevet viselő római erődben talált lelet.

Egy régészeti lelet az ókori cipődivatról

Fotó: www.uffizi.it

A kiállításon megtalálható egyebek között a római katonák által viselt harci „caligae”, a görög hetérák csábító szandálja, amelyet csak ők hordhattak, valamint a római arisztokrácia kifinomult stílusú és kivitelű bőrcipői – számol be az italymagazine.com.

Élénk érdeklődésre tarthatnak számot azok a lábbelik is, amelyeket a római kori maradványok alapján gyártottak le a filmgyárak jelmezműhelyeiben.  A vitrinekben a legnépszerűbb hollywoodi csillagok számára készített műremekek is láthatók, köztük Liz Tayloré az Antonius és Cleopatrából, valamint Charlton Heston gladiátorszandálja, amiben a szintén Oscar-díjas Ben Hurban harcolt.

Az a cipő is látható a kiállításon, amit Elizabeth Taylor az Antonius és Cleopatra c. filmben viselt

Fotó:  Wikipedia

Az elmúlt évtizedek nagy sikerű római kori kosztümös filmjei ugyancsak képviseltetik magukat: megtekinthető Russell Crowe harci lábbelije a Gladiátorból és Colin Farrellé a Nagy Sándor című, szintén nagy sikerű alkotásból.

A XXI. század cipői sem hiányoznak: a mai designt a high fashion márkái képviselik, köztük a Genny, Céline, Richard Tyler, Renè Caovilla és Donna Karan által tervezett kortárs remekek.

Kapcsolódó cikkek

Firenze MICE-nagyhatalom lesz

2017. december 20.