Ciprus TOP 10 látnivalója a kultúra jegyében

Szerző: Nagy Katalin J.

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 24. 14:39

A szigetország negyedik legnagyobb városa, Pafos idén Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) mutathatja be kivételes ókori örökségét és művészeti életének sokszínűségét a világnak. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány kihagyhatatlan látnivalót.

1. Kato Pafos régészeti lelőhely
Római kori villák csodálatos épségben megmaradt, 3–5. századi mozaikokkal, Odeon római színház; mindez az UNECO világörökség része. A lelőhelyen megtekinthető a világ egyik legrégebbi mozaikjának számító Szkülla, mely a Homérosz Odüsszeiájából ismert szörnyet ábrázolja.

 

2. Pafos középkori erődje
A tengerparti erődítményt még a bizánciak építették az első évezredben, egy földrengés során elpusztult, a XIII. század végén az ottománok részben újjáépítették. Ma kulturális programok helyszíne.

 

3. Petra tou Romiou, Pafos mellett
A Ciprus délnyugati partvonalán elterülő sziklacsoport a legenda szerint nagy jelentőségű hely: itt emelkedett ki a tenger habjaibó Aphrodité istennő. A hagyomány szerint aki háromszor körbeússza a sziklát, az örökké szép és fiatal marad - ez nem is olyan egyszerű feladat, mivel igen viharos a part menti szél.

 

4. Kourion ősi városa
A második legnagyobb régészeti terület Cipruson, az itteni görög-római színház 3500 fő befogadására volt alkalmas, a nézőtérről (melyet egy újonnan épített kupola véd) csodálatos kilátás nyílik a tengerre.

 

5. Khoirokoitia régészeti helyszín
A térség egyik legfontosabb történelem előtti településének maradványait rejti, 1998 óta a világörökség része. Az i. e. 7. és 4. évezred között lakott falu, melyet 1934-ben fedeztek fel, kör alakú alapra kőből épített kétszintes házakból állt.

Ciprusba az Aegannal

Budapestől Larnakára athéni átszállással juthatunk el – Budapest és Athén között heti négy járat üzemel, hétfőn, szerdán és vasárnap délutáni indulással, pénteken délelőtti időpontban – pénteki utazás esetén így egy athéni városnézés is beiktatható és az éjszakai géppel utazhatunk tovább Ciprusba.

 

6. Lefkara hagyományőrző faluja
A helyi kézművesek gyönyörű riselt csipke kézimunkákat és ezüst filigrán ékszereket készítenek – még Leonardo Da Vinci is járt itt ihletet meríteni művészetéhez. A szigeten több olyan templom is fellelhető, amelynek egyfajta csodatévő erőt tulajdonítanak, Lefkara csendesebb, turisták által kevésbé ismert részén egy ilyen szentély áll már évszázadok óta, nevét Mihály arkangyalról kapta.

 

7. Ayia Napa-i kolostor
1500 körül építették a velenceiek, az erődszerű falakkal védett épületegyüttes udvarán sétálva több száz éves platánfákat, gondozott kertet, boltíves kerengőket csodálhatunk meg.

 

8. Greco-fok
Természetvédelmi terület Ciprus délkeleti csücskében, leghíresebb része egy 200 méter magas, part menti sziklás domb, amelynek oldalába barlangot vájt a tenger. A közelében fekvő Agia Anargiri kápolnája közkedvelt fotós téma és esküvői helyszín.

 

9. Szent Lázár-templom
Larnaca egyik legszebb látnivalója. Névadójának sírja fölé épült a 9. században, az évszázadok alatt bizánci, velencei és török fennhatóság alatt is állt.

 

10. Golden Donkeys farm
Ez egy családi vállalkozás, céljuk, hogy megmentsék a mára igen megfogyatkozott dél-ciprusi vadszamárállományt. Az ide látogatók a szamaragolás mellett megismerkedhetnek a régi mesterségekkel és a helyi fűszernövényekkel is. Az állatok tejéből különleges termékek készülnek, emellett pedig olívatermesztéssel is foglalkoznak.