Cipruson péntektől újra kötelező a maszk a zárt terekben

Forrás: turizmus.com

 2022. július 07. 15:19

Ciprus péntektől ismét kötelezővé tette a maszk használatát a beltéri nyilvános helyeken, miután megugrott a Covid-19 megbetegedések és a kórházi kezelések száma is.

Az ország egészségügyi minisztériuma július 7-én késő este jelentette be a lépést, melyben a koronavírus két alvariánsának (BA.4 és BA.5) erős terjedésére hivatkoznak. "Az elmúlt napok járványügyi adatai szükségessé teszik a védekezési intézkedések felülvizsgálatát a vírus terjedésének megfékezése és a közegészségügy védelme érdekében" – idézi a ciprusi egészségügyi minisztériumot a TTG.

ciprus_123rf

Cipruson péntektől újra bevezetik a beltéri maszkviselési kötelezettséget

Fotó: 123rf.com

Június 25. és július 5. között közel 150 ezer vizsgálatot követően 20 ezer megbetegedést regisztráltak, ami 13 százalékos pozitivitási arányt jelent. Ezért a ciprusi minisztertanács jóváhagyta az egészségügyi minisztérium javaslatát, hogy július 8-tól, péntektől ismét kötelező legyen a maszkok használata a zárt terekben. A szigorítás minden 12 év feletti személyre vonatkozik.

A kivételek közé tartozik, amikor az emberek a lakóhelyükön tartózkodnak, étkezés és ivás közben, vagy amikor a saját járművükben utaznak egyedül, vagy más családtagokkal együtt. A szabályok be nem tartásáért 300 euró bírságot kell fizetni.

Az egészségügyi minisztérium arra is felszólította az embereket, hogy fokozottan figyeljenek az egyéb alapvető védekezési intézkedésekre is, mint például a társadalmi távolságtartás és a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés.