Mire figyeljünk a városmárkázás során? – esettanulmány Budapestről

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2023. november 29. 09:15

A Turizmus Bulletin 2023. évi 3. számában megjelent „Mire figyeljünk közösen tervezett turisztikai termékek kialakításakor? Esettanulmány Budapestről” című műhelytanulmányban Lachin Namaz és Tvergyák Klára Klaudia ismerteti a kooperatív márkaépítés lehetőségeit Budapest vonatkozásában.

A tanulmány a helymárka, a jóllét és az identitás fogalmát vizsgálja a budapesti helymárka kontextusában, továbbá ezen faktoroknak a fenntartható turizmusra gyakorolt közvetlen hatását elemzi. A szerzők a helyi érdekeltek bevonásának fontosságát hangsúlyozzák a valósághű helymárka létrehozásában, és sorra veszik a fővárosi turizmussal kapcsolatos kihívásokat, így a túlturizmust és a kommunikációs hiányosságokat.

Esettanulmány készült a budapesti helymárkáról

Fotó: 123rf.com

 

Kiemelik Budapest hagyományos fürdőkultúráját, mint a városi turizmus potenciális, közösen létrehozott értékesítési ajánlatát. A helyi fürdőkultúra kulturális öröksége bemutatásának szándékával közösen létrehozott értékesítési ajánlatot (Co-Created Selling Proposition, CCSP) javasolnak, amelybe bevonnák az üzleti vállalkozásokat, a civil szervezeteket és a turisztikai hatóságokat. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a turizmus, a jóllét és a kulturális ökoszisztéma szolgáltatásai közti kapcsolatok feltérképezéséhez további kutatásra van szükség.

A kutatás eredményei a turisztikai és marketing szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.