Civilek és környezetvédelem a Savaria Történelmi Karneválon

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 06. 18:06

Az Egyházmegyei Könyvtárba invitálták az újságírókat a Savaria Történelmi Karnevál szervezői és a Civil Információs Centrum munkatársai. A programok bemutatása mellett szó esett arról is, milyen fejlesztések várhatók a helyszínen.

Nem volt véletlen a helyszínválasztás, hiszen az egyházmegye idén több szálon is bekapcsolódik a Savaria Történelmi Karnevál programjaiba. Már a karnevál nyitónapján nagyszabású programmal rukkolnak elő: a székesegyház tornyait, az Egyházmegyei Könyvtárat, valamint a Herzan-gyűjteményt is megtekinthetik az érdeklődők szakavatott vezetéssel.

A sajtótájékoztató közös szervezése is tudatos volt: a Savaria Karnevál szervezői idén számtalan civil szervezetet szólítanak meg a város legnagyobb eseményének előkészítése és megvalósítása során, valamint a karneváli felvonulásban való hangsúlyosabb részvételre – tájékoztatott Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Augusztus 22. és 25. között zajlik Szombathely történelmi fesztiválja

Fotó: szombathely.hu

Ennek köszönhetően több új szervezet csatlakozik a felvonuláshoz, köztük az elsősorban fiatalokat tömörítő Futura Savaria Egyesület, amelynek tagjai a Történelmi Témapark felújításában is tevékenykednek majd. Szintén a fiatalabb korosztály jelenik meg az ELTE-SEK diákjai, a névadó, Eötvös Loránd korszakának öltözetében.

A környezetvédelem, a klímaváltozás, az újrahasznosítás fontosságát a Belső Uránia udvarban egy új helyszínen mutatják be szintén civil szereplők, az ún. DIY (Csináld magad!) sarokban, ahol megunt, kidobásra ítélt tárgyakból szakértő segítséggel újakat készíthetnek az ügyes és vállalkozó kedvű látogatók.

Sajtótájékoztató sz Egyházmegyei Könyvtárban

Fotó: Savaria Turizmus Nonprofit Kft./:Mészáros Zsolt

Savaria 2000 éves katonai hagyományaira alapozva, a karneváli helyszínek egyik sajátos programját kínálja a Katonai Toborzópont, az Aréna utca 8. udvarában, a katonatörténeti kiállítás előterében.

Az Ungaresca Táncegyüttes harmadszorra házigazdája és szervezője a Magyar Udvarnak, ami a Berzsenyi téren várja a néptánc és a népzene szerelmeseit bemutatókkal, koncertekkel, esténként táncházakkal.

 

Fejlesztések a helyszínen

Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány elnöke beszámolt a Történelmi Témaparkban zajló munkálatokról, melynek során megújul az ókori katonai tábor környezete és biztonságosabbá válik a látogatókat fogadó lelátórendszer is.

Az idei év újításaként a karneválozóknak lehetősége nyílik a szavazásra:

mindenki egy okostelefonokról is elérhető internetes felületen választhatja ki a közönség kedvenc előadóját és történelmi csoportját.

Az interaktivitást más formában is észlelhetik majd a látogatók: az egyesület önkénteseinek közreműködésével folyamatos élő bejelentkezésekkel, közvetítésekkel, riportokkal és videókkal jelentkezik a Savaria Történelmi Karnevál Facebook-, Instagram- és YouTube ó-oldala.