Cool city – Rotterdam

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2017. november 08. 20:32

A Budapest Airport meghívására érkeztünk Rotterdamba, hogy felfedezzük annak pezsgő kulturális látnivalóit és „cool” hangulatát.

Útitársaimmal az út elején arra döbbentünk rá, hogy a 2. világháborús szőnyegbombázáson (Rotterdam blitz) és a gigantikus kikötőn túl nem sok információval rendelkezünk Hollandia 2. legnagyobb városáról. Ismereteink azonban gyorsan bővültek – köszönhetően a Rotterdami Turisztikai Hivatal kolléganőjének –, és pillanatokon belül átéreztük, megértettük, hogy miért is került be Erasmus szülővárosa a budapesti reptér „cool cities” kampányába.

A HET park az EuroMast-toronyból

A tisztaságon és rendezettségen túl a város hangulata, bizonyos részei New Yorkot és Berlint, azok multikulturális hangulatát, szellemiségét idézték fel bennünk.

Két teljes nap állt rendelkezésünkre, hogy bejárjuk a város legizgalmasabb részeit. A tömegközlekedés kiváló, de egy jól megválasztott szállással a belvárosban (mely esetünkben a fiatalos és mai kor követelményeinek megfelelő Hotel Ibis Rotterdam city center volt), kényelmes sétákkal is elérhető minden központi látnivaló. Ha gyorsítani akarunk a tempón, akkor természetesen rendelkezésre állnak az egész országban népszerű biciklik, vagy ha nagyobb távolságokat akarunk bejárni, akkor választhatjuk akár a sárga színű vízi taxikat is.

Biciklitároló a belvárosban

A várost még nem lepték el a turisták, mint a közel egy órányi autóútra található Amszterdamot, de készen áll a nyitott utazók, elsősorban a modern építészet, a kultúra és az igényes gasztronómia iránt rajongók fogadására.  A turisztikai hivataltól megtudtuk, hogy városuk céges rendezvények egyre kedveltebb helyszínévé vált és az évi 1,04 millió érkező turista kicsivel több mint felét (54%-át) a hazai, majd a brit (7%), a német (7%), a belga (6%), a francia (3%) és amerikai (3%) vendégek adták, akik 1,63 millió vendégéjszakát töltöttek a városban 2016-ban. Ez 8%-os növekedést jelent a 2015-ös évhez képest, az érkező vendégek számában.  Az idei előrejelzések szerint pedig tovább növekedik a látogatószám.

A rotterdami kikötő végtelenbe nyúló látványa

A város gazdaságát és éppen ezért nyitottságát kulturálisan, gasztronómiailag is meghatározza a nemzetközi kikötő, de nagy figyelmet fordítanak az innovációra, a startup cégek odacsábítására is. Európa legnagyobb vízi kapuja 40 km hosszan húzódik az Északi-tenger irányába. Ha szeretnénk elveszni a kikötő látványának végtelenségében és egy képet kapni a városrészek elhelyezkedéséről, akkor látogassunk el a 179 méter magas EuroMast-torony kilátószintjére, ahonnan teljes körpanoráma élvezhető és  egyébként akár meg is szállhatunk a 2 örökpanorámás, üvegfalú apartman egyikében. A torony mellett sétálhatunk az élénkzöld HET parkban, ahol a norvég matrózok templomát, Vilma királynő emlékművét, valamint éttermet és kiülős kávézót is találhatunk.

EuroMast-torony kilátószintjén bérelhető apartmanok egyike

Nem hagyhatjuk ki, a 3 éve megnyitott Markthal látványos dizájnú, nagy üvegfelületű épületét, mely koncentrált gasztronómiai élményeket rejt, de klasszikus piacként is funkcionál a belváros szívében, az oldalsó részében pedig lakások találhatók. A főbejárattal szemben a város emblematikus épületegyüttese, a városi tető-élettér koncepciójába illeszkedő, egyedi tervezésű kockaházak hívják magukra a figyelmet.

A különleges épületeket 1977-ben adtak át, az eredetileg tervezett 55-ből 39 készült el Piet Blom tervei alapján. A belvárosban egyébként 1940 előtti épületekből nagyon kevés maradt fenn, közülük leghíresebb az 1898-ban épült, Fehér Ház néven ismert irodaépületet, 43 méteres magasságával az első felhőkarcoló volt Európában.

Markthal

Ám ami a legnagyobb benyomást tette ránk, az emberek nyitottsága, kedvessége, az alternatív és ugyanakkor ízléses, hangulatos kávézók, éttermek, azok ételvariációi és a gazdag kulturális programkínálat. A GROOS Concept Store nevű, idén nyitott, innovatív dízájnboltot érdemes felkeresni, itt egyebek mellett kortárs művészek termékeit, egyedi rotterdami emlékeket is vásárolhatunk. Ugyanezt az egyediséget érezhetjük a Kunsthal Rotterdam aktuális kiállításain is, valamint a POSSE „művészeti laboratórium” kávézó és étteremben is, amit kár lenne kihagyni.

Viszont ha egy tengerparti teraszos, ötletesen átalakított EXaquaparkban támad kedvünk étkezni, akkor az Aloha bar és étterem a jó választás.

Rotterdam jelesre „vizsgázott”!

A híres kockaházak és a sajtócsapat

A Transavia jelenleg heti 3 napon (hétfő – szerda – péntek) közlekedik a közel 700 000 lakosú városba Budapestről.

További hangulatképek a stílusos városról:

Kültéri Picasso-szobor a múzeumnegyed szélén

Sajtbolt a Markthalban

Bérelhető úszó apartman

Groos dizájn shop és művészeti inkubátor...

.. és egyik ötletes termékük

Kunsthal Rotterdam - Cabin Crew, (Fashion in the air) című kiállítás

Fotók: Révész Róbert

Kapcsolódó cikkek