Cool sztorik és megnégyszereződő katélypark - a Festeticsek nyomában

Forrás: turizmus.com

 2018. június 06. 14:17

Kereken 250 éve halt meg a Keszthely életében meghatározó dinasztia itteni első jeles alakja, Kristóf. A kerek évforduló, na meg a számtalan ötletes és tartalmas fejlesztés is jó apropó volt, hogy egy kisebb újságíró csapat látogasson ebbe a kedves és vendégszerető kis ékszerdobozba.

Keszthelyt nem szokták a Balaton fővárosaként emlegetni, sokak szerint  méltatlanul. És valóban, annyi kincs, szépség és kellem van ebben a nyugat-balatoni, 19 ezer lakost számláló kisvárosban és térségében, amely joggal követelhet magának nagyobb figyelmet.

A Festetics kastély


A környék adottságai, a kerékpáros turizmus hálózatos fejlődése, a számtalan kulturális érték és maga a Balaton mind külön is kiemelkedő vonzerő, ám ezúttal a Festeticsek öröksége az, amely szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani.

Kevesen tudják, hogy a Festetics kastély 6 állandó kiállításával Magyarország leglátogatottabb kastélya, évente 203 ezer látogatót és 566 ezer kiállításmegtekintést tudhatnak magukénak 2017-re.

A kastély 10 000 kötetes könyvtára

Főúri enteriőr kiállítása 18 termet ölel fel, könyvtárában 100 ezer kötetet őriznek, amely a legnagyobb és legépebb az országban. Az Amazon Ház látogatóközpont a főúri utazásoknak állít emléket, a Pálmaház 2 hektáron elképesztő színes és gazdag hibiszkuszkiállítással csábít, a Madárpark 70-féle vízimadara a családosokat is hosszabb maradásra bírja. A Hintómúzeum 50 hintót vonultat fel, a Vadászati Múzeumban 200 vadfaj látható. A Történeti Modellvasút kiállítás összesen 2,7 kilométer sínszakaszt foglal magában, de maga a kastélypark is megér egy kiadós sétát, miután eredeti formájában rekonstruálták azt.

A hátsó, nagy zöld területet is hozzákapcsolják a kastélyparkhoz


Eddig 2,8 milliárd forintot fordított különböző fejlesztésekre a kastély, a 2018-2020 közötti időszakban pedig további milliárdok szolgálják a komplexum szépülését, bővülését. A tervek között talán a legnagyobb dobás az lesz, hogy a mostani 8 hektáros park 32 hektárosra bővül a hátsó nagy zöld terület parkhoz kapcsolásával, és megújul és a turizmus birtokba veheti a 7 kilométer hosszú fenyves allét is, egészen a Fenékpuszta Majorságig, amelyet szintén szeretnének felújítani és megtölteni élettel. A cél az, hogy a térségben komplex turisztikai termék jöjjön létre, egymásra épülő és csomagba foglalható szolgáltatásokkal.

A 7 kilométer hosszú fenyves allé

Fotó: west-balaton.hu

Aki a Festeticsek nyomába szeretne eredni, már most is megteheti, hiszen izgalmas városi séták, tematikus bicikliutak is segítik az élménydús információszerzést.

I. Festetics György

Megtudhattuk például, hogy I. Festetics György Gundel Károly kertészét csábította el, hogy ugyanolyan finom uborkasaláta kerülhessen az asztalra szezonon kívül is, és azt is, hogy sok tennivalója mellett az akkori vendégvéleményekkel is kiemelten foglalkozott. A Festetics család kórházat alapított, itt találkoztak először lepedővel a helyiek, és a gimnázium , majd a Georgikon elindítása is a nevükhöz fűződök. Anyai ágon Festeticsektől származik Gróf Széchenyi István is, néhány generációval később pedig magától a monacói uralkodótól  "szerette el" feleségét, Mary Douglas Hamiltont II. Festetics Tasziló. A család ma élő leszármazottai  is gyakran tiszteletüket teszik a városban, IV. György, aki a II. Világháborúig itt nevelkedett, gyakori vendég, gyermekei, Tasziló és György 1978-ban és 1984-ben születtek, Bécsben élnek.

Újságírók fotózkodnak a Fő téren I. Festetics György szobrával

Fotó: Zamody Gábor