Corvin útvonal a vajdahunyadi vár népszerűsítésére

Forrás: nyugatijelen.com

 2018. január 28. 11:26

Corvin útvonal kiépítését kezdeményezte a vajdahunyadi vár népszerűsítését felvállaló egyesület. Az első szakasz több erdélyi várost foglalna magában.

Az APPCC civilszervezet 2013-ban alakult, és több EU-s, illetve helyi finanszírozású projektet tud a háta mögött. "Vajdahunyad vára egyre népszerűbb, tavaly már 330 ezer turista kereste fel. De tekintettel kulturális értékére, ennél tágabb körben is ismertetni szeretnénk magát a műemléket és vele együtt a Hunyadi család történetét. Ezért gondoltunk a Corvin-út kiépítésére, amely első fázisban Erdélyre terjedne ki és magába foglalná Kolozsvárt (Mátyás király szülővárosát, Vajdahunyadot (a Hunyadi család származási helyét), Gyulafehérvárt, ahol a székesegyházban nyugszik a család három tagja, valamint Temesvárt, ahol Hunyadi János temesi főispánként építette a ma is álló Hunyadi-kastélyt" – ismertette a terveket Bodochi János, a kezdeményező civilszervezet alelnöke.

Ismertebbé szeretnék  tenni a várat és a Hunyadi család történetét

Fotó: pixabay.com

Az első fázisban a Hunyad Megyei Tanácshoz fordultak támogatásért, amely 5000 lejt utalt ki a projekt elindításához. "Ebből igyekszünk létrehozni egy honlapot, illetve facebook-oldalt, ami reményeink szerint már idén nyáron működni fog, egyelőre román, magyar és angol nyelven. E felületeken elsősorban az említett kulturális információkat szeretnénk közölni, de helyet kapnak majd gyakorlati tudnivalók is – szálláshelyek, vendéglők, további látnivalók stb. Közben elindítottuk a partneri szerződések megkötését Kolozsvár és Gyulafehérvár önkormányzatával, valamint egy temesvári civilszervezettel. A távlatibb tervek már közös pályázásokról szólnak, akár EU-s szintűről is, amellyel komolyabb fejlesztés is elképzelhető. Ha már működik a hazai útvonal, szeretnénk majd tovább fejleszteni azt Belgrád (Nándorfehérvár), Budapest és Bécs irányába is, hiszen ezek fontos állomáshelyei a Hunyadi család történetének. Természetesen a Corvin-út márkanév levédését is tervezzük" – magyarázza Bodochi János.

Állítása szerint a most induló projekt csak véletlenül esik egybe a magyar nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás-emlékévvel. Utóbbi keretében már elkezdődtek a rendezvények Szegeden és Budapesten. Nyáron Kolozsvár lesz a fő helyszíne az ünnepségeknek, szeptemberben pedig Vajdahunyad várában terveznek nagyobb méretű megemlékezést.