Covid magatartási kódexet fogadtak el a zalakarosi turisztikai szolgáltatók

Forrás: turizmus.com

 2021. április 22. 18:05

Zalakaros elindította a „Mire a vendégek jönnek, legyünk beoltva” kampányát. A fürdőváros bízik abban, hogy hamarosan elindul a turizmus, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a turisták biztonságára, egészségére.

A napokban a Zalakarosi Turisztikai Egyesület kidolgozott egy magatartási kódexet, annak érdekében, hogy a turizmussal foglalkozó kollégák azonos biztonsági feltételeket biztosítsanak az érkező vendégeknek a nyitás után. A magatartási kódexet minden szálloda halljában és a fürdőben is ki fogják helyezni – tájékoztatta szerkesztőségünket Üsztöke Botond, az egyesület elnöke, egyben a Hotel Karos Spa vezérigazgatója.

Ezzel egy időben a város önkormányzata, az egyesület és a fürdő közös chartát írt alá, amelynek a lényege szintén a vendégek minél biztonságosabb fogadása. Mint azt a chartában írják: „a polgármester levélben kérte meg a lakosságot, hogy mindenki regisztrálja magát a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A városban lévő 15 szálloda tulajdonosai és igazgatói, valamint a Zalakarosi Fürdő vezetője felkérte a dolgozókat, hogy csatlakozzanak a felkéréshez, és szintén regisztráljanak az oltásra."

"Nagyon bízunk abban, hogy hamarosan újraindul a turizmus, ezért igyekszünk mindent megtenni a vendégek biztonsága érdekében, ezeket az intézkedéseket bizalomerősítő lépésnek szánjuk" – hangsúlyozta lapunknak az elnök.

Üsztöke Botond beszámolt arról is, hogy az elmúlt másfél hétben megháromszorozódott a foglalások száma a zalakarosi szálláshelyeken, ezekből az látható, hogy pünkösdre „nagyon beindul” a turizmus, de már az előtte lévő időszakra is vannak foglalásaik.

Zalakaros készül a látogatók minél biztonságosabb fogadására

Fotó: facebook.com/zalakaroshivatalosoldala

A magatartási kódex, amely az egyesületi tagok (szállodák, Zalakarosi Fürdő, magánszállásadók) és a kórház főigazgatójának egyeztetésével jött létre, az alábbi 9 pontból áll:

"1. Tájékoztatás, oktatás

Az újranyitás előtt és közben a munkatársak oktatása a higiéniai alapelvekről és aktuális jogszabályi előírásokról alapvető követelmény.

A vendéglátó egységek és szállásadók kommunikációjukban részletesen tájékoztatják vendégeiket arról, hogy milyen módokon gondoskodnak a biztonságos vendégfogadásról. A vendégeknek érezniük kell, hogy jól képzett személyzet veszi őket körül.

2. Védőfelszerelések beszerzése és alkalmazása

Arcmaszkok, egyszer használatos kesztyűk, szükség szerint plexi pajzsok használata kötelező a vendégtérben. A munkaadók gondoskodnak arról, hogy munkatársaik a munkavégzés során az előírt módon viseljék a felsorolt eszközöket. Elhasználódás és fogyás esetén folyamatosan pótolják azokat.

3. Kézmosási, közösségi kézfertőtlenítési pontok

A szolgáltatók a kézmosópontokat felszerelik folyékony szappannal, valamint egyszer használatos papír törlőkendővel. Jól látható módon kihelyezik a helyes kézmosás alapelveinek ismertetőjét.

Ezen felül az értékesítő és közösségi terekben kézfertőtlenítő pontokat hoznak létre. Lehetőség szerint érintésmentes – érzékelővel ellátott – fertőtlenítőszer-adagolók kerüljenek kihelyezésre. Ezek hiányában a karos adagolók alkalmazása preferált. Az alkalmazott kézfertőtlenítő szernek igazoltan hatásosnak kell lennie vírusokkal szemben is!

4. Virucid fertőtlenítés

Konyhai üzem esetén műszakonként egy alkalommal a felületek alapos fertőtlenítése, valamint az éttermekben a napi takarításon felül legalább két alkalommal a felületek és az érintési pontok fertőtlenítése szükséges. Étkezési időben folyamatosan cserélni és fertőtleníteni kell a büféasztalok edényeit. A szervírozás eszközeit gyakran kell váltani.

Szálláshelyek esetén a napi takarítás során hatásos fertőtlenítő szereket kell alkalmazni.

A közös helyiségeket a szolgáltató naponta legalább két alkalommal fertőtleníti (különös figyelmet fordítva az érintéssel gyakran érintett felületekre (liftgombok, kilincsek, korlátok stb.).

A fürdőmedencékben a fertőtlenítő anyag szintjét a megengedett maximumon tartjuk.

A fentiek dokumentációját ellenőrizhetően vezetni kell!

5. Légcsere

A szolgáltatók gondoskodnak a gyakori szellőztetésről, kiemelten kezelik a vendégek által használt nagy forgalmú közösségi helyiségeket.

6. Higiéniai távolságtartás

A turisztikai szolgáltatók felhívják a vendégek figyelmét a biztonságos, legalább 1,5 méteres távolságtartására.

7. Védőoltás

A turisztikai munkaadók gondoskodnak munkavállalóik védettségéről és segítséget nyújtanak a védőoltás elérésében. Felhívják azon munkavállalóik figyelmét is a védőoltás fontosságára, akik egyelőre nem kívánják beoltatni magukat. Tudatában vagyunk annak, hogy vendégeink biztonságos és maradéktalan pihenését csakis abban az esetben biztosíthatjuk, ha a járvány elleni védekezésből minden munkatársunk maradéktalanul kiveszi a részét. Ez pedig a védőoltás igénybe vételét is magában foglalja.

8. Szűrés

A munkaadók kiemelten figyelemmel kísérik munkavállalóik egészségi állapotát. Kötelezővé teszik munkatársaik körében a napi kétszeri hőmérőzést – a testhőmérsékletet dokumentálni kell –, felhívják a figyelmet a Covid-fertőzésre utaló tünetek észlelésére (mind a munkavállalók, mind pedig közvetlen környezetük esetében). Fertőzésgyanús esetekben a munkavállalókat mentesítik a munkavégzés alól addig, amíg hivatalosan gyógyulttá nem nyilvánítják őket.

9. A Magyar Közlönyben megjelent higiéniai védekezésre vonatkozó előírások

A szolgáltatók figyelemmel kísérik a rájuk vonatkozó jogszabályi változásokat és gondoskodnak azok betartásáról és betartatásáról. A jogszabályoknak megfelelően maradéktalanul együttműködnek a hivatalos szervekkel."