Csak egy százas a gyerekjegy a Siklón és a Libegőn decemberben

Forrás: turizmus.com

 2020. november 27. 19:13

Az év utolsó hónapjában a gyerekek egy szimbolikusnak mondható, irányonként 100 forintos jeggyel utazhatnak Budapest két, jubileumát ünneplő közlekedési eszközén.

A Zugligeti Libegő, Magyarország első személyszállító drótkötélpályája – 1040 méter távolságot és 262 méter szintkülönbséget áthidalva – 50 éve, 1970 óta szállítja utasait.

A kezdetben csak zugligeti vagy János-hegyi kötélpályaként emlegetett közlekedési eszközt egy nyilvánosan meghirdetett névpályázat mintegy tízezer javaslatából (pl. Hegyi-kopter, Janikopter, Huza-vona, Páros-János, Jánoshegyi Zümmögő, Hegyi-dongó, Égi taliga, Fotellift, Ördögszekér, Rep-ülés, Zitye-Zötty, Hegyremegy, Zuglibusz) kiválasztva keresztelték a ma is használatos Libegő névre. Az új elnevezés mellett a lenyűgöző panorámát nyújtó „libegőzés” is gyorsan népszerűvé vált.

A Libegő már fél évszázada közlekedik a János-hegyi lombok fölött

Fotó: 123rf.com

Kerek évfordulót ünnepel az eredetileg Budai Hegypályának nevezett Budavári Sikló is: 150 évvel ezelőtt, 1870-ben, a világ második ilyen jellegű közlekedési eszközeként adták át. A normál nyomtávú, 30 fokos hajlásszögű, 50 méteres szintemelkedést leküzdő sínpálya hossza 95 méter. Az eleinte még valóban tömegközlekedési igényeket kielégítő újdonságot – amellyel gyorsan fel lehetett jutni a Várnegyed hivatalaiba – hamar megkedvelték, számos neves utasa is akadt, így például Ferenc József és családja.

1944-ig változatlan formában, gőzüzemmel működött, a világháború alatt azonban bombatalálat érte, és csak 1986-ban, villamosítva indult újra. Margit és Gellért névre keresztelt kocsijai azonban megőrizték a háromlépcsős, fülkés elrendezést, ma is békebeli hangulatot kelt bennük az utazás.

Az UNESCO-világörökség részét képező különleges közlekedési eszköz egyedülálló dunai panorámájával ma is a főváros egyik közkedvelt látványossága.

A Libegő 10:00–15:30 között, a Sikló 10:00–18:00 között van nyitva decemberben. A közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés, az utasok egészsége védelmében kézfertőtlenítőt is biztosít az üzemeltető.