Csaknem kétmilliárd balatoni strandfejlesztésre

Forrás: turizmus.com

 2017. február 02. 16:11

44 település legalább 48 strandja pályázhat arra az 1,860 milliárd forintos vissza nem térítendő fejlesztési keretre, amely idén a balatoni strandok megújítását szolgálja.

A Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség 2020-ig összesen 365,4 milliárd forint uniós és hazai forrásban részesülhet. A cél az, hogy minél több családbarát, minőségi szolgáltatás létesüljön. A Magyar Turisztikai Ügynökség olyan beruházásokat támogat, amelyek a strandok bevételeinek növekedését is eredményezi.

A 2016-ban elfogadott turizmusfejlesztési törvény a térséget a kiemelt desztinációk közé sorolja.  Az idén igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatások egy része - 1,860 milliárd forint - a tó strandjainak megújítását, korszerűsítését célozza.

Fejlődnek a balatonistrandok

Fotó: West-Balaton

A fejlesztési lehetőségekről január 31-én egyeztettek az érintett települések polgármesterei és a Magyar Turisztikai Ügynökség Siófokon. A támogatásra a 100%-os önkormányzati tulajdonban levő, fizetős strandok nyújthatnak be igényt – ez alapján a 44 tóparti településnek összesen 48 strandja lehet kedvezményezett. De a kizárólag szabadstranddal rendelkező települések is pályázhatnak: itt a helyi vezetés dönti el, hogy melyik fürdőhelye számíthat fejlesztésre.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nem csak pályáztat, hanem az elképzelések megvalósításához is szakmai támogatást nyújt az önkormányzatoknak. A pályázat kiírása március közepén várható: a terveknek a minőségi szolgáltatások fejlesztését kell szolgálniuk, illetve olyan beruházásokat kell tervezni, amelyek elősegítik a strandok bevételeinek növekedését. A fő cél az, hogy a turisztikai szezon hosszabb legyen: olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek a nyári attrakciók mellett a látogatókat a többi évszakban is vonzani képesek. Egyebek mellett fontos például a téli sportolási lehetőségekhez kötődő szolgáltatások fejlesztése is. A támogatás nem csak az építkezés költségeire használható fel, hanem eszközbeszerzésre is.

A fejlesztések első eredményei júliusra várhatók.