Csaknem kétmillió turistát várnak a riói karneválra

Forrás: MTI

 2020. február 22. 19:29

Mintegy 1,9 millió turistát várnak a pénteken kezdődött hatnapos riói karneválra. A Rio de Janeiróban évente megrendezett karneváli forgatagon idén a helyi lakosságot is beleszámítva hétmillióan ünnepelnek.

A rendezvény várhatóan 4 milliárd reál (284 milliárd forint) bevételt hoz. A helyi szállodák szövetségének közlése szerint az átlagos szobáknak már 89 százalékát lefoglalták, a legnépszerűbb szálláshelyeken, a tengerparti zónában 95 százalékukat.

A karneválra szállást foglaló vendégek 77 százaléka Brazília más régióiból érkezik, a külföldiek közül a legtöbben Argentínából és Chiléből utaznak Rióba.

A február 21. és 26. közötti karneváli szezon alatt négy nagy üdülőhajó mintegy 12 ezer vendéggel horgonyoz majd a város kikötőjében.

A legtöbb vendég Brazília más régióiból érkezik Rióba a karneválra

Fotó: 123rf.com

A Rosas de Ouro szambaiskola, amely már hét alkalommal nyerte meg a szambaiskolák riói versenyét, különlegességgel rukkol elő: nemcsak színes díszletekkel és ragyogó kosztümökkel készült a parádéra, melynek idei témája a modern idők, hanem egyetemekkel együttműködve a legújabb technológiákat is bevonja fellépésébe.

A Carnival 4.0 nevű projekt keretében robotok fognak dobverőket osztogatni a dobosoknak, akik a túláradó lelkesedésükben gyakran törik el az eszközt fellépés közben.„Rájöttünk, hogy nem elég beszélni a technológiáról, el is kell azt hoznunk a parádéra” – mondta Elcio Brito, a Carnival 4.0 projekt koordinátora.

A projektben részt vett a Sao Paoló-i Egyetem, az FEI Egyetemi Központ és a Maua Műszaki Intézet, valamint különböző iparági partnerek, akik a hardvereket és szoftvereket biztosították a projekthez.

A virtuális valóság segítségével pedig azok is a verseny részeseinek érezhetik magukat, akik nem tudnak részt venni a karneválon. A népszerű közösségimédia-oldalakon a rajongók virtuálisan felölthetik a szambaiskola kosztümjeit.

Kapcsolódó cikkek