Csaknem ötven előadással készül idén a Gyulai Várszínház

Forrás: MTI

 2021. április 23. 10:36

Csaknem ötven előadással és öt új bemutatóval készül a Gyulai Várszínház az idei, 58. évadra, amelyet június 25. és augusztus 19. között rendeznek meg.

Elek Tibor, a színház igazgatója csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az öt új bemutató közül három ősbemutató lesz. Egyet teljesen saját fejlesztésben valósítanak meg Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete címmel, négyet más színházakkal koprodukcióban.

Idén hat fesztivállal készülnek, a 16. Shakespeare Fesztivált csak magyar társulatokkal, "Shakespeare, amikor magyar" alcímmel rendezik meg június 28. és július 4. között. A magyar teátrumokban évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző Shakespeare, a fesztivál ezért arra keresi a választ, hol tart a mai magyar színjátszás Shakespeare műveinek előadásában.

A fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház és a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatójaként láthatják a nézők Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Hamlear című darabját Őze Áron rendezésében.

Az Erdélyi Hetet negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2. és 8. között, itt is lesz saját bemutató: a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közösen Goldoni Két úr szolgája Barabás Árpád rendezésében.

A színházi ínyencek a neves román rendező, Silviu Purcarete rendezésében láthatják a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháztól Az ember tragédiáját, amelyet különleges helyszínen, a városi sportcsarnokban adnak elő.

A Gyulai Várszínház műsorára idén öt új bemutató is felkerült

Fotó: Facebook/Gyulai Várszínház

A nemzeti klasszikusok életművét bemutató programsorozat középpontjában – Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után – idén Szabó Magda munkássága áll. A Nemzeti Színházzal közösen mutatják be Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében.

Az ötödik bemutató Vecsei H. Miklós és Kovács Adrián Bartók és Kodály című műve lesz.

A zenei fesztiválok között a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Gyulai Vár Blues Fesztivált rendezik meg, emellett idén ünnepli 10. jubileumát az Irodalmi Humorfesztivál.

Az igazgató hangsúlyozta: idén is kiemelt figyelmet fordítottak a nemzeti azonosságtudatot erősítő történelmi drámák mellett a kortárs szerzők műveinek bemutatására, ahogyan a fiatal korosztály megszólítására is. A legkisebbeket bábszínházi előadással és ifjúsági darabokkal várják, a nagyobbakat több kötelező olvasmány színházi adaptációjával (Tóték, Az ember tragédiája, Rómeó és Júlia) próbálják a nézőtérre csalogatni.

Az igazgató elmondta: bíznak abban, hogy június végére valamennyi járványügyi korlátozást feloldják, előadásaikat a hatályos szabályok szerint tartják meg.

A részletes programterv a várszínház megújult weboldalán érhető el.