Ingyenes családi programok a Budavári Palotanegyedben március 15-én

Forrás: MTI

 2023. március 13. 11:14

Ingyenes családi programokkal, köztük kiállítással, vetítéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és interaktív játékokkal várják a látogatókat március 15-én a Budavári Palotanegyedben.

Szabadtéri kiállítás, rajzfilmvetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják a családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén – áll a szervezők közleményében.

A Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad március 15-én a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a látogatóknak.

A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a János vitéz köré épülnek. Gyere ki a partra címmel szabadtéri kiállításként láthatók a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai, amelyek az elbeszélő költemény részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből.

Március 15-én ingyenes családi programok várják a látogatókat a Budavári Palotanegyedben

Fotó: Várkert Bazár

 

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik: a Verseljünk képekben – Újra itt van János vitéz című eseményen a 9-12 éves korosztály számára nyílik lehetőség arra, hogy átélje a költészet fantáziavilágának képekbe való átültetését, és megismerkedjen többféle kollázs-, rajz- és festési technikával.

Aki még több János vitéz-élményt szeretne, annak lehetősége lesz megnézni Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát is.

Az újjászületett Lovarda épülete kézműves foglalkozásoknak ad helyet, ahol ünnepi kokárdák, pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok készülhetnek. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével. A huszár hajszában falovacskán kell teljesíteni az akadálypályát, Gábor Áron rézágyújához pedig ágyúgolyókat kell eljuttatni egy labirintuson keresztül.

A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat. A látogatók az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, ahol a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez. A fúvós huszárzenekar előadásában térzenét lehet hallgatni, és a látogatók megcsodálhatják a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat is.

A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes regisztráció szükséges. A részletes program a Várkert Bazár honlapján érhető el.