Családi strand és szabadidőpark nyílt Nyékládházán

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. január 14. 09:42

Két, egymásra épülő pályázati támogatással nagyszabású turisztikai fejlesztés valósult meg a nyékládházi tónál a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A Bükk és az Alföld találkozásánál lévő borsodi kisváros önkormányzata két pályázattal közel 300 millió forint támogatást nyert el turisztikai attrakciók fejlesztésére.

Nyékládháza határában hazánk egyik legnagyobb bányatórendszere található. Ennek egy kisebb partszakasza önkormányzati tulajdonban van, itt valósították meg a turisztikai fejlesztéseket.

Szabadidőpark Nyékládháza központjában

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

„Az úgynevezett Zöld Város projekt keretében nagyméretű szabadidőparkot alakítottunk ki, amely a városközpontból gyalogosan, vagy kerékpárral is gyorsan megközelíthető. A parkban játszótér, kondigépek, korszerű futópálya, sportpályák várják a kikapcsolódni vágyókat. A családokra gondolva térkővel burkolt sétányokat is létesítettünk, amiket pihenőpadokkal szereltünk fel” – sorolta a fejlesztéseket Tóth Balázs polgármester.

Ezzel a fejlesztéssel a város egy korábban elhanyagolt részét sikerült vonzóvá tenniük. A tópart új színfoltja lesz a leendő csemetepark is, ahol a városban született gyerekek tiszteletére fákat ültetnek és táblákkal jelölik azokat.

Szabadtéri zuhanyzók a strandon

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly

A szabadidőpark mellett családbarát strand is várja azokat a vendégeket, akik pihenni szeretnének, itt öltözőket és szabadtéri zuhanyzókat is elhelyeztek. Ezeken kívül két, elemekből összeszerelt, a tó vizén úszó medence szolgálja, hogy a gyerekek biztonságosan fürödhessenek. A tervek szerint hamarosan büfét is nyitnak a tóparton.

Ezen az attrakciókkal gazdagodott területen tartják a város egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, a hagyományos Tónapot idén júniusban. Az eseményre tavaly is több száz érdeklődő vendég érkezett Nyékládházára.

További fejlesztésként a város központjában piacot is nyitottak, ahol helyi termékeket: mézet, húskészítményeket, lekvárokat is árusítanak.

A fejlesztések részeként az egyre nagyobb számban megjelenő elektromos autók töltésére is lehetőséget teremtenek.

A családbarát strand a nyári szezonban bizonyosan benépesül

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly

A nagyszabású beruházás 2019 végére befejeződött, de idén tavasszal folytatják a parkosítást, virágokat ültetnek ki a strand, valamint a szabadidőpark környezetében.

A tóparton megvalósult fejlesztésekkel a város turizmusának további élénkülését várják, hiszen ebben a környezetben évente sok horgász is megfordul. Emellett Nyékládházán kajak-kenu- és vitorlás klub is működik, melynek tagjai segítik azokat a vendégeket, akik hódolni szeretnének ezeknek a vízi sportoknak.