Családok fesztiválélménye

Forrás: turizmus.com

 2019. október 07. 16:21

Mekkora az élményértéke a családi fesztiválnak? Milyen mérhető összetevői vannak az élménynek? Többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a Turizmus Bulletin szakmai folyóirat 2019/3-as számában megjelent két családbarát fesztivál elemzése.

A Családok fesztiválélménye című tanulmány ­– melynek szerzői: Ásványi Katalin, Mitev Ariel, Jászberényi Melinda és Mert Mentes – két családbarát fesztivál, a Szent Márton Újborfesztivál és a budapesti Kürtőskalács Fesztivál elemzésével mutatnak rá a családi fesztiválok jellegzetességeire.

Tanulmányukban bemutatják, hogy a szakirodalom alapján milyen dimenziói vannak az élménynek, és értelmezik azt a fesztiválokra vonatkozóan.

Kutatásuk alapján megállapítható, hogy mindkét fesztivál esetében a szórakozás élménye hat legerősebben az emlékezetességre.

Az adatgyűjtés módja szóbeli kérdőíves megkérdezés volt, amely 2017 őszén, az adott fesztiválok helyszínén, felkészített kérdezőbiztosokkal valósult meg.

A tanulmány újszerűségét a kifejezetten családbarát fesztiválokon végzett élménykategória elemzés adja

Fotó: Kürtőskalács Fesztivál

Az elméleti részben a turisztikai élmény tisztázását és főbb komponenseinek azonosítását követően a fesztiválokra értelmezték a négy fogyasztói élménykategóriát: tanulás, esztétika, szórakozás és eszképizmus.

A tanulmány újszerűségét az élménydimenziók magyarországi fesztiválokon való tesztelése adja, valamint a kifejezetten családbarát fesztiválokon, családok körében végzett élménykategória elemzés, amely a nemzetközi irodalomban is egyedülálló.

A vizsgált fesztiválok az élménydimenziók szempontjából közepes (vagy annál kicsit jobb) teljesítményt nyújtanak, vagyis mindkét fesztiválban rejlik még potenciál az élményadás szempontjából.

 

A tanulmány letölthető IDE kattintva.

A Turizmus Bulletin 2019/3-as száma letölthető INNEN.


Kapcsolódó cikkek