Családokat és kerékpárosokat várnak az új tanösvényre Gönyűn

Forrás: turizmus.com

 2019. június 03. 15:02

Június 1-jén átadták Gönyűn a Duna Panoráma Tanösvényt. Az európai uniós, illetve hazai pályázati forrásból megvalósult új attrakciók miatt várhatóan sokan jönnek majd a településre.

Az Interreg-projekt keretében kialakított Duna Panoráma Természetvédelmi és Helytörténeti Tanösvényen interaktív, magyar és angol nyelvű táblák vezetik a látogatókat először a madárösvényen, aztán a Duna-parti sétaúton át egészen a pihenőpontig. Készült film, mobiltelefonos applikáció és letölthető egy mese Gönyűről. A gyerekek a táblákba épített játékokat is használhatják.

A kilátópontról panorámatávcsövön keresztül megfigyelhetőek a víz fölött szálló madarak. A tematikus, hajós játszótér ráhangol a megújult épületbe került helytörténeti kiállításra, ami a helyi hajósok relikviáit mutatja be. Az épület felújítása szintén a projekt keretében valósult meg.

Az új attrakcióknak köszönhetően várhatóan sokan jönnek majd Gönyűre a környező településekről, megállnak egy rövid pihenőre az Eurovelo 6 kerékpárúton haladó turisták, és a víz felől is érkezhetnek érdeklődők.

A kilátóponton elhelyezett panorámatávcső

Fotó: Gönyű község önkormányzata

A tervek megvalósításához 170.325 euró állt rendelkezésre, melynek 95%-a európai uniós és hazai támogatás. A teljes projektet kilenc szlovákiai és magyarországi partner valósítja meg év végéig.

A következő hetekben helyére kerül az új úszómű is, ami az eddigi turisztikai fejlesztéseket egészíti ki. A csónakkikötésre alkalmas úszómű szintén egy Interreg-projekt keretében kerül a Duna-partra, mely Mosonmagyaróvár gesztorálásával valósul meg.