Csángó Fesztivál Jászberényben

Forrás: MTI

 2017. augusztus 02. 11:31

Hatvan kulturális esemény, ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, valamint magyarországi hagyományőrző csoportok előadásai is szerepelnek az egy hét múlva kezdődő jászberényi 27. Csángó Fesztivál - Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában.

Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló rendezvény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

Hozzátette: az augusztus 8. és 13. között zajló fesztiválon komplex képet kaphatnak a résztvevők a csángók népművészetéről, miközben más népek hagyományaiba is betekintést lehet nyerni.


Busai Norbert szervező a programelemek közül kiemelte az augusztus 11-i Fölszállott a páva gálaműsort, amelyben láthatók lesznek a népszerű televíziós vetélkedő táncosai, zenészei és énekesei, összes jászsági szereplője. A házigazda Agócs Károly néprajzkutató, a Fölszállott a páva zsűritagja lesz, köszöntőt Balogh Júlia, a vetélkedő vezető szerkesztője fog mondani.

Kocsán László rendező a sajtótájékoztatón a moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas elnevezésű tánc- és viseletbemutatóját emelte ki, amelyet szintén augusztus 11-én a Főtéri színpadon láthatnak majd a résztvevők.

Aznap a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét is tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi együttesek képviselői is - tette hozzá.

Az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellett Észak-Ciprusról, Grúziából, Kolumbiából, Tajvanról és Törökországból érkező külföldi együttesek vendégjátéka színesíti.

A fesztiválon fellép a Csík zenekar, a Tölcséres Banda, Ferenczi György és a Rackajam, a Festeres zenekar, a Zagyva Banda, a Sarjú Banda, a Heves Banda, a Khamoro Budapest Band, a Jászság Népi Együttes, Pál István "Szalonna" és Bandája, a Parno Graszt zenekar és a Flaska Banda.

Láthatja a közönség a Cuháré Táncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes, a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes, a szabadkai Talentum Táncegyüttes és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes előadását is.

Szűcsné Urbán Mária rendező elmondta: hétvégén az Aprók terén népi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a családokat. Lehetőség lesz íjászkodásra, ének- és tánctanulásra, de ki lehet majd próbálni a kézzel hajtós, fonott kosaras körhintát is. A Bahorka Társulat improvizációs folklórszínháza a gyerekek mellett a felnőtteknek is szól.

A rendezvény keretében, augusztus 10. és 12. között rendezik meg a IV. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. Az előadások témái között szerepel  például a kultúra és gazdaság egymást segítő hatása, valamint a táncművészet szerepe a Kárpát-medencei identitás megőrzésében.
A fesztivál rendezői jövő  csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek több mint száz résztvevővel. A fesztivált vasárnap gálaműsor és tűzijáték zárja.

Kapcsolódó cikkek

Borfesztivál Tolcsván

2017. augusztus 01.