Bíróság rendelte el, hogy Csehországban minden kinyithat hétfőtől

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 29. 21:50

Egy bírósági döntés alapján a cseh kabinet úgy döntött, hogy május 31-től kezdve minden üzlet és szolgáltatás normálisan üzemelhet a védőintézkedések betartása mellett.

A legfelsőbb közigazgatási bíróság döntését, miszerint az egészségügyi tárcának, ha nem áll fenn szükségállapot, nincs joga bezáratni semmiféle üzletet vagy szolgáltatást, a kormány jóváhagyta – közölte Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter szombaton Prágában a Lidové Noviny című konzervatív napilapnak nyilatkozva.

Csehországban április 12-én szűnt meg a tavaly október elején bevezetett szükségállapot. Bár a cseh kormány fokozatosan enyhítette a gazdasági és az üzleti életet korlátozó intézkedéseket, a vállalkozók egy része nem volt elégedett a tempóval, és beadvánnyal fordult a bírósághoz, azt állítva, hogy az egészségügyi tárcának a szükségállapot feloldása után nincs joga tovább korlátozni tevékenységüket. A legfelsőbb közigazgatási bíróság igazat adott nekik, így a kormány a korlátozások gyorsabb eltörlésére kényszerült.

A cseh kormány május eleje óta fokozatosan oldja fel a korlátozásokat, a teljes nyitást június 14-ére tervezték. A bírósági döntés alapján azonban a kabinet úgy döntött, hogy hétfőtől kezdve már minden üzlet és szolgáltatás normálisan üzemelhet a védőintézkedések betartása mellett. Ez az üzletekben alapvetően a maszkviseletet, a vendéglőkben pedig az oltás igazolását vagy a negatív tesztet jelenti. Hétfőn tehát kinyitnak a vendéglők belső terei, a strandok, a wellness-szállodák, a játékkaszinók, klubok, diszkók és a zárt sportlétesítmények is.

Csehország egyike annak a tucatnyi országnak, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről, lehetővé téve ezzel a két ország között a korlátozásmentes utazást.

Csehországba szabadon utazhatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok

Fotó: 123rf

A járványhelyzet fokozatosan javul Csehországban, pénteken 454-re csökkent a napi igazolt fertőzések száma, ami 217-tel kevesebb, mint egy hete, és a tavaly augusztus végi adatoknak felel meg.

Másfelől folyamatosan emelkedik az oltások napi száma, amely a hét második felében már túllépte a napi százezret. Az eddig beadott összes oltóanyag száma 5,14 millió körül van. Mindkét adagot mintegy 1,45 millió személy kapta meg. Az országban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.