Csend Háza segíti majd az elvonulást Szentkúton

Forrás: MTI

 2019. június 25. 10:03

Csend Háza elnevezéssel a zarándokok számára elvonulást, elcsendesedést, a hitélet teljesebb megélését szolgáló intézmény épül ősztől a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, a zarándokközpont kiegészítő épülete 2020 végére készül el.

Orosz Lóránt kegyhelyigazgató, ferences szerzetes elmondta, az újjáépített kegyhely egységes arculatába illeszkedő visszafogott, földszintes épület télen fűtött helyet biztosít majd az elcsendesedni vágyóknak.

Bővül és szépül a zarándokok kedvelt búcsújáróhelye

Fotó: szentkut.hu

Magyarország legnagyobb katolikus búcsújáróhelyén szlovák–magyar együttműködési program teszi lehetővé a fejlesztést. A támogatást Szentkút a kegyhely parkjának karbantartására, a zarándokok egészségbiztonságát szolgáló orvosi szoba felszerelésére, a búcsújárók fogadására létrehozott szabadtéri recepcióra, valamint műemlékek és műtárgyak rekonstruálására, tájépítészeti célokra fordítja.

A program során szigetelik és kívülről kifestik a kegytemplomot, felújítják a nyílászárókat, továbbá egy fedett foglalkoztatót is építenek.

Az új fejlesztés a zarándokok számára az elvonulást, elcsendesedést, a hitélet teljesebb megélését szolgálja

Fotó: szentkut.hu

A határon átívelő ferences kulturális örökség megőrzésére az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program biztosít forrást. A projekt teljes költsége csaknem 3 millió euró, ebből Szentkút mellett Pozsonyban, Füleken és Szécsényben történnek beruházások.

A program keretében megújul a gótikus pozsonyi ferences templom tornya, és a szintén gótikus szécsényi ferences templom sekrestyéje és szentélye is.

A kegyhelyigazgató hozzátette: a szentkúti és a szécsényi források együtt állnak rendelkezésre, a két rendház 1,959 millió eurót fordíthat a beruházásokra.