Cseresznyéskert és százféle program a Budapesti Tavaszi Vásáron

Forrás: MTI/turizmus.com

 2017. április 04. 14:17

Április 30-ig várja a látogatókat a Vörösmarty téren a Budapesti Tavaszi Vásár, amelyen 83 kézműves kiállító vesz részt, és csaknem 100 kulturális program szórakoztatja a látogatókat.

Bán Teodóra, a március 31-én megkezdődött vásárt rendező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. ügyvezetője az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: a tradicionális és a modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ételkülönlegességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat. Ezen a hétvégén a textilkészítőkkel találkozhatnak az érdeklődők, a következő hétvége programja a húsvét jegyében telik. Április 22-én és 23-án a keramikusoké lesz a terep, április 28-án és 29-én az ékszerművesek várják a látogatókat.

Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol 15-20 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki. Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok ínyencségeket főznek a közönséggel közösen, máskor gasztroblogger vezette élménykonyha bemutatók és kóstolók kényeztetik a gyomrokat, de széles ízelítő lesz böjti és húsvéti étkekből is.

Kovácsok bemutatója a Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásáron

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A színpadon csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncertet, valamint bábszínházi és zenés-táncos gyerekelőadást láthat a közönség. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával, a gyep és a homokozó játékkal és virágültetéssel, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családok.

A Budapesti Tavaszi Vásár vendége április 23-30. között Mongólia lesz, jurtaállítással, bemutatókkal, színpadi produkciókkal. A színpadon mongol népi és klasszikus zenei produkciókat terveznek.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. cseresznyéskertet rendez be a vásárban a tavaszi, húsvéti hangulatot erősítve. A BUDAPEST betűkből álló installációt és szelfipontot is virágos növények díszítik.

Bán Teodóra elmondta: a fővárosi önkormányzat célja, hogy az Európa legjobbjai között számon tartott adventi vásár 800 ezres látogatottságához hasonlóan népszerűvé tegye a húsvéti időszakban tartott rendezvényt is.