Szinyei Merse-piknik túraútvonalon fedezhetjük fel Cserkeszőlőt

Forrás: turizmus.com/MTI

 2023. október 04. 16:04

Cserkei piknik elnevezésű turisztikai fejlesztés valósult meg a mintegy 2300 lakosú Cserkeszőlőn – közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

A 475 millió forintos támogatásból megvalósult projekt célja a település kulturális vonzerejének erősítése volt, valamint egy olyan újszerű turisztikai szolgáltatás létrehozása, amely akár önmagában, akár pedig más települési fejlesztésekhez illeszkedve minőségi élményt nyújt a településre látogatók számára – írták.

A fejlesztés során kialakították a Szinyei Merse-piknik túraútvonalat négy tematikus állomáshellyel, valamint parkosítottak, információs táblákat helyeztek el pihenőhelyeket, parkolókat alakítottak ki.

Cserkeszőlő turisztikai vonzerejét erősíti a Szinyei Merse-piknik túraútvonal

Fotó: cserkeipiknik.hu

Emellett kerékpártárolók és támaszok létesültek, valamint a megközelíthetőség könnyítése érdekében a közlekedési kapcsolatokat is átszervezték. A túraútvonal mentén ajándékbolt is létesült.

A projekt fő eleme a Kútház (más néven Forrásház) épülete, amely a település első, 1940-es években fúrt termálkútjának helyszínén áll, valamint a Szinyei Merse-kastély kertjében kialakított rendezvénytér és élménypark.

A Cserkei Piknik oldalán bemutatják a túraútvonal négy állomását, amelyek az alábbiak:

  • Az első állomás a Touring Hotel és Thermal Camping környékén található, ahol a látogatók információkat kapnak a túraútvonalról és a következő állomásokról. Itt lehetőség van kerékpárkölcsönzésre és gumikerekes kisvasúttal történő utazásra is.
  • A második állomás a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ főbejárata közelében található, ahol a látogatók megismerkedhetnek a 3D nyomtatással és további információkat kapnak a következő állomásokról.
  • A harmadik állomás a Kútház, melyet interaktív érintőfelületekkel és bemutató eszközökkel szereltek fel. Itt tematikus kiállítások és rendezvények lesznek elérhetőek.
  • A negyedik állomás a Baghy-Szinyei Merse Kúria, ahol egy élménypark és rendezvénytér jön létre, zenei és kulturális rendezvényekhez, valamint az évenként megrendezett Szinyei Merse-piknikhez.