Fejedelmek aranya címmel nyílik páratlan kiállítás Csíkszeredán

Forrás: turizmus.com

 2024. április 15. 12:21

Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel nyílik időszaki tárlat a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban, amely április 16. és július 15. között lesz látogatható.

A kiállítás Erdély Fejedelemség uralkodóinak reprezentációját kincseit tárja az érdeklődők elé, amelyhez foghatót eddig nem láthatott Székelyföld. A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a legkiemelkedőbb magyarországi és erdélyi múzeumok – a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum – közreműködésével jött létre.

A témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelítették meg a tárlat kurátorai. A kiállításon a több száz veret mellett bemutatják azokat a tárgyakat is, amelyeket a fejedelmek éremportréin is felfedezhetők.

A 16. század közepén három részre szakadt Magyarország egyik részéből egy új állam, az Erdélyi Fejedelemség jelent meg Európa térképén és egy új uralkodó tűnt fel a hatalmi palettán. Az állam és annak vezetője, a fejedelem a reprezentáció eszközeivel láttatta országának gazdagságát és politikai hatalmát.

Megérkeztek a kiállítási tárgyak a Csíki Székely Múzeumba

Fotó: Facebook

Dr. Tóth Csaba régész-numizmatikus, a kiállítás egyik kurátora kiemelte: „A kiállítás magát a pénzérmét, vagyis azt a tárgyat emeli ki, amelyen a legtöbb emberhez eljutott a korban az uralkodó képmása, emellett az ötvöstárgyak, díszfegyverek, ruhák és azok kiegészítőinek számos egyedi darabját is bemutatja. A tárlat ezeken a kincseken keresztül szemlélteti a kor divatját, a fejedelmek reprezentációs fogásait és azt, hogy Erdélyi Fejedelemség a 16–17. században jelentős gazdasággal rendelkező országnak számított.”

A kiállítás újszerű vállalkozásnak tekinthető, hiszen egy korábban méltatlanul háttérbe szorult, de annál érdekesebb tematika mentén ismerteti az Erdélyi Fejedelemség arisztokráciájának anyagi kultúráját.

Az Erdély történetét bemutató tárlat olyan kincsekkel érzékelteti a korszak reprezentációs igényeit, amelyet eddig erdélyi múzeumokban, ebben a válogatásban nem láthattunk.

A látogatói élményt fokozza, hogy az említett tárgyakat az idén 400 éves Mikó-várban (mai Csíki Székely Múzeum) mutatják be, amelynek építtetője, Mikó Ferenc a korszak egyik jelentős erdélyi főurának számított.

A tárlat 2024. április 16. és július 15. között látogatható a Csíki Székely Múzeumban, Csíkszeredán, utána várhatóan augusztus és november között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lesz megtekinthető.