Csillagtúra központ szeretne lenni Vác

Forrás: turizmus.com

 2016. november 05. 11:49

Megújuló kiállítások és friss turisztikai koncepció – így foglalhatnánk össze a fővároshoz húsz percre lévő, könnyen megközelíthető, történelmi emlékekben és látnivalókban gazdag város turisztikai újdonságait.

A váci Pannónia Ház jelenleg két nagyszabású öntöttvas gyűjteménynek is otthon ad. Az egyik a város tulajdonában lévő Berczelly-gyűjtemény, mely az európai öntöttvas művesség remekeit tárja elénk. Az intézmény legújabb és egyben legnagyobb kiállítása a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény 19. századi öntöttvas tárlata.

A páratlanul gazdag, főként nagyméretű, díszes öntöttvas kályhákat bemutató kiállítás anyaga túlnyomó részt a történelmi Magyarország területén működő öntödék produktuma, mintegy ezer műtárgy formájában, amelyekkel teljesebb képet alkothatunk a 19. századi öntöttvas művességről.

 

Az idei év másik nagy újdonsága a nyáron felújított Memento Mori kiállítás. A ritkaságszámba menő múmiatárlat az élet és a halál kettősségét mutatja be a váci domonkos kriptából származó, valamint a 110 éves múzeum korábbi gyűjtéséből válogatott műtárgyak segítségével.

Amint azt Papp Ildikó, a váci Tourinform iroda vezetője újságíróknak elmondta, jövőre az aktív turizmus fejlesztését tervezik, amelynek alapjait már a korábbi években lefektették. Papp Ildikó hangsúlyozta:  a város a vízi és a kerékpáros turizmus ideális helyszíne, a közeli Naszály hegy és a Börzsöny, valamint az országos Kéktúra útvonal számos lehetőséget kínál.

Jelenleg a 1-2 napos turisztikai tartózkodási idő jellemzi a települést, azonban a cél ennek bővítése, törekednek rá, hogy csillagtúra központként is megjelenjenek a turisztikai piacon, mivel fél óra alatt elérhető Budapest, Gödöllő, Börzsöny, Szentendre, Visegrád, Szlovákia.

Kapcsolódó cikkek

Vácon is Tavaszi Fesztivál

2017. március 16.