Csipkevíz is van a megújult kiskunhalasi múzeumban

Forrás: MTI

 2019. június 20. 09:17

Divatbemutatóval és fotókiállítással nyílik meg a megújult kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum június 21-én.

A helyi Csipkeház és Csipkemúzeum több mint 70 millió forintból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a kiskunhalasi önkormányzat által elnyert európai uniós forrásból újult meg – tájékoztatott Szécsiné Rédei Éva igazgató.

Az elmúlt év szeptemberében kezdődött felújítás során kicserélték a Csipkeház nyílászáróit, korszerűsítették a fűtést, szigetelték az épületet, egységes burkolatot kapott a fogadótér és két kiállítóterem, továbbá kialakítottak egy akadálymentes feljárót és mosdót is.

A Csipkemúzeumban a bemutatószekrényeket cserélték újakra, korszerűsítették a világítást és interaktív digitális eszközöket szereztek be.

A Csipkeházban kiállított kész csipkék száma nagyjából ezerre tehető

Fotó: Wikipedia

A korábbiaknál bővebb és érdekesebb információhoz juthatnak a látogatók: a virtuális csipkevarrás mellett lesz „csipkekvíz” és „csipkekirakó” is, a tájékozódást pedig a mobileszközre letölthető tárlatvezetés is segíti majd.

A kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum műhelyében jelenleg tíz csipkevarró dolgozik. A gyűjteményben amellett, hogy emléket állítanak és bemutatják a csipkevarrás folyamatát, készítik is a csipkét és a kézimunka ki is próbálható.

Maga a kész csipke és a készítés technikája is védett, és csak Kiskunhalason tanulható.

Az intézményvezető felidézte, hogy a kiskunhalasi Csipkeház a hagyományos, tornácos parasztházak mintájára 1935-ben épült városi, megyei és országos összefogással az addig összegyűjtött csipkerajz-gyűjtemény és kivarrt csipkék tárolására, bemutatására, valamint a csipkevarrók munkahelyeként. Az intézmény három év múlva, a szükséges bővítést követően nyerte el mai formáját. A múzeumot 1957-ben újították fel, majd a már meglévő épületegyütteshez 1997-ben egy konferenciatermet építettek.

A múzeumban a látogatók történeti áttekintetést kaphatnak a halasi csipke kialakulásáról és fejlődéséről, emellett a tematikus tárlók a csipkék felhasználhatóságát mutatják be. A kész csipkék száma nagyjából ezerre tehető, a több mint ötszáz darabot számláló mintarajz-gyűjtemény pedig folyamatosan bővül.