Csodás Magyarország: A Göcsej és a Kerka-Mura rejtett útjain

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 26. 08:34

Dél-Zala a lágyan hullámzó dombok, a termálfürdők és a kiterjedt, érintetlen erdőségek hazája. Mintha a határ menti, aprófalvas vidéken megállt volna az idő: mindent átjár a nyugalom és meghittség varázsa.

Ezen az erdőkben gazdag vidéken találjuk az ország legkiterjedtebb kisvasúthálózatát: a Csömödéri Állami Erdei Vasút 109 kilométer hosszan szeli át a göcseji tájat. A nyári szezonban az erdei vasút Lenti és Kistolmács közötti 32 kilométeres szakaszát birtokba vehetik a kirándulók. A hangulatos útvonal érinti a göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét és a göcseji bükktájat.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút 109 kilométer hosszan szeli át a göcseji tájat

Fotó: Zalaerdő Zrt.

Az állomásokon csatlakozhatunk a jelzett biciklis és bakancsos turistaútvonalakhoz – rövid gyaloglással akár a háborítatlan vétyemi ősbükkös, akár a Budafai Arborétum könnyedén elérhető.

A túrázást vizes élményekkel is feldobhatjuk: frissüljünk fel az ország legszebb panorámájú nyitott termálfürdőjében Bázakerettyén; vagy csobbanjunk egyet az erdei vasút végállomásánál, a festői környezetben fekvő Kistolmácsi-tóban, amely a horgászok és a békés strandolást kedvelők paradicsoma.

Bázakerettye termálfürdője

Fotó: Tourinform Lenti

3 hely, amit látni kell

Öveges professzor háza, Páka: Szülőfalujában, egykori lakóházában rendezték be a múzeumát a híres fizikaprofesszornak, akinek kísérletein nemzedékek nőttek fel. Működő maketteken Öveges József legnépszerűbb kísérleteit is megismerhetjük.

Öveges professzor háza Pákán

Fotó: Fülöp Veronika

2. Vízimalom Múzeum, Szécsisziget: A hazánkban már csak mutatóban fennmaradt néhány vízimalom egyike. A több száz éves ipartörténeti emlék felújítva várja a látogatókat.

Szécsisziget Vízimalom Múzeuma

Fotó: Tourinform Lenti

3. Füge- és kiviültetvény Tormaföldén: Hamisítatlan mediterrán élményt kínál a Szent János-hegy lankáin fekvő Fügeliget birtok. Az egykori szőlőhegy a panoráma miatt is megér egy kirándulást.

TÚL A HATÁRON

A határtól néhány kilométerre, Szlovéniában fekvő, kétnyelvű Lendvát gyönyörűen felújított vára miatt érdemes felkeresni. De a környék híres borvidék is: a szőlőültetvények kilenc kilométeres sávban húzódnak Hosszúfalutól Pincéig, ahol számtalan borháznál és parasztgazdaságban kóstolhatunk helyi borokat.

(Fotó: 123rf)

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: