Csodás Magyarország: Ahol a királynék is sétáltak

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. november 03. 17:39

Veszprém tökéletes kirándulóhely a városi kultúrprogramok kedvelőinek: fenséges épületek, lebilincselő múzeumok és galériák, remek kilátóhelyek várnak ránk, és ha gyerekekkel érkezünk, az állatkert is garantáltan jó program.

A belvárost gyönyörűen felújították az elmúlt években. Ha minden fontos történelmi emléket látni szeretnénk, keressük az ezeket bemutató réztáblákat, melyeket követve egy vezetett sétaúton haladhatunk végig.

A vár bejárata

Fotó: Tourinform Veszprém

A felfedezést kezdjük a nyolcas alakú Óváros téren, amit szebbnél szebb épületek vesznek körbe – köztük a romantikus Városháza vagy a zirci ciszterciek egykori rezidenciája, a Pósaház.

A Szent Mihály-székesegyházban őrzik Gizella királyné ereklyéjét

Fotó: Tourinform Veszprém

Az Óváros térről nyílik az egyutcás, macskaköves várnegyed bejárata: az Érseki Palota, a Szaléziánum, a bazilika és a piarista templom mind a barokk arculatát őrző várban sorakoznak. Mindenképp térjünk be a Szent Mihály-székesegyházba, évszázadokon keresztül ugyanis itt koronázták meg a magyar királynékat, és itt őrzik Gizella királyné ereklyéjét.

Kilátás a várból

Fotó: Tourinform Veszprém

A Szaléziánumot nemcsak csodálatos barokk freskói, de a hegedűkészítő látványműhely miatt is érdemes felkeresni. Az utcát lezáró kilátóbástyán az első magyar királyi pár, Szent István és Gizella monumentális szobra fogad bennünket.

Egy másik kilátóhelyet is találunk a vár déli végében: az eredetileg őrtoronynak szánt Tűztorony csigalépcsőit megmászva csodás panoráma nyílik a várnegyedre és a belvárosra. A réztorony órája minden órában verbunkos zenét játszik.

 

3 kihagyhatatlan élmény

Veszprémvölgy: A Séd-patak völgyében kanyargó, szépen kiépített sétaút a várat köti össze az állatkerttel. A hangulatos, zöld útvonal a biciklizéstől a sziklamászásig sokféle szabadidős tevékenységet kínál, a gyerekeket a Magyar Népmesék játszókert és a Rézsűs játszótér is várja.

Gyalog és kerékpárral is felfedezhető a Veszprémvölgy

Fotó: Tourinform Veszprém

Veszprémi Állatkert: Akár egy egész napot eltölthetünk itt a családdal. Leglátványosabb részei közé tartozik az Afrika-szavanna kifutó és az ország legnagyobb madárröpdéje, a Dinó Park pedig garantáltan sikert arat a legkisebbek körében.

Szent István völgyhíd: A Fejes-völgyet 50 méteres magasságban átívelő, impozáns viaduktról és közbenső pihenőteraszáról pazar kilátás tárul elénk: a Várnegyed, a Séd-völgy és a távoli Bakony hegyvonulatai is látszanak.

A karcsú viadukt is látványosság

Fotó: Tourinform Veszprém

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: