Csodás Magyarország: Bajai halászlé hajósi kadarkával

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 12. 17:59

Bajáról elsőként a messze földön híres halászlé jut eszünkbe, amely a hungarikumok gyűjteményében is szerepel. Mellé kísérőnek válasszunk egy könnyű hajósi kadarkát.

Bács vármegye egykori székhelye monumentális főterével mindenkit lenyűgöz, aki először látja. A bazaltkockákkal borított tér dísze a 18. századi Szentháromság-szobor és a hajdani Grassalkovich-palota impozáns épületében kialakított városháza.

A bajai Városháza

Fotó: Tourinform Baja

A belvárosból a Sugovicán átívelő hídon érjük el a város üdülőterületét, a Petőfi-szigetet, ahol kajakot, kenut bérelni, fürdőzni vagy horgászni lehet, a híd lábánál pedig vendéglők sora vár ránk.

A Sugovica-part

Fotó: Tourinform Baja

A Duna túlpartján húzódik Gemenc csodálatos, érintetlen ártéri erdeje, amelyet gyalogosan, kerékpárral, kisvonattal, de akár kajakkal, kenuval is felfedezhetünk.

 

Pincefalvak

Baja a Hajós-Bajai borvidék központja. Errefelé nemcsak fehér-, hanem kiváló vörösborokat, például kadarkát, kékfrankost és cabernet sauvignont is készítenek. Nem csak a borkedvelők számára érdekesek a vidék látványos pincesorai, amivel három település is büszkélkedhet: Nemesnádudvaron 700, Császártöltésen 600 présház sorakozik katonás rendben, Hajós 1200 házból álló pincefaluja pedig Európában is egyedülálló. A takaros, apró házacskák belsejéből nyílnak a löszfalba vájt pincék, ezekben nemcsak kóstolni, hanem egyre több helyen aludni is lehet.

A hajósi pincefalu Európában is egyedülálló

Fotó: 123rf.com

Térjünk be Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontba is, ahol megismerhetjük a borvidék történetét.

 

Az érsek csodakastélya

Hajóson feltétlenül meg kell nézni a kalocsai érsekek hajdani kastélyát és a fényképre kívánkozó, pompás barokk kastélykertet is. A gyönyörűen felújított, 18. századi épületben berendezett kiállítások a régi főúri vadászatokról, a hajósi búcsú történetéről és a homokhátsági szőlőkultúráról mesélnek.

Mitől bajai?

Az igazi bajai halászléhez hat dolog szükséges: dunai hal, víz, hagyma, paprika, só és – feltétlenül – házi gyufatészta. Errefelé mindenkinek megvan a saját receptje, de az biztos, hogy a beirdalt halat főzés előtt egy-két órával besózzák.

(Fotó: Szántó Zoltán)


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: