Csodás Magyarország: Kilátás a Dunakanyarra

Forrás: turizmus.com

 2020. október 29. 16:02

Mindegy, hogy a folyó jobb vagy bal partjáról nézzük, a Dunakanyar és a környező hegyek páratlan szépsége a magasból rajzolódik ki igazán. Mutatunk négy pompás kilátóhelyet.

1. Prédikálószék

Az itteni kilátót nem a magassága (639 méter), hanem a Dunakanyar „patkójára” és a környező hegyekre nyújtott pazar panorámája miatt emlegetik a legek közt.

Előttünk a Dunakanyar egész patkója

Fotó: MTÜ

A háromszintes faépítményhez Dömösről szépséges, de megerőltető útvonal vezet, a fenti látvány azonban minden fáradságért kárpótol.

 

2. Boldog Özséb-kilátó

Könnyen megközelíthető a 756 méter magas Pilis tetőn – az egykori légvédelmi bázis maradványa mellett – álló kilátó, melyhez majdnem végig aszfaltút vezet.

A tetejéről körpanoráma nyílik

Fotó: Pilisi Parkerdő

A borovi fenyővel borított, csinos torony tetején lenyűgöző körpanorámát élvezhetünk.

 

3. Csóványos

Kemény kaptatóra és lenyűgöző szépségekre számítson, aki a Börzsöny legmagasabb csúcsára, a 938 méter magas Csóványosra akar feljutni. A kiinduló állomás Királyrét vagy a Cseresznyefa parkoló, a cél a régi geodéziai betonhenger körbeépítésével megalkotott, magasan az erdős hegyoldalak fölé emelkedő kilátó.

Balra a Csóványos kilátója, jobbra a Julianus-kilátó

Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

4. Julianus-kilátó

Könnyebb túrát ígér, ám szintén meredek útvonalon közelíthető meg a 482 méter magas Hegyestetőn pózoló Julianus-kilátó. A kör alakú bástyát formázó épülethez Zebegényből és Nagymarosról egyaránt négy kilométeres sétával juthatunk el, a szűk és keskeny csigalépcső megmászása után a Duna 270 fokos panorámája vár ránk.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: