Csodás Magyarország: Erdei kalandok a titokzatos Gemencen

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 24. 16:14

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét keresztül-kasul szabdalják a Duna mellékágai, a zátonyok és a holtágak. A vadvíz és a szárazföld találkozásából született rengeteget kisvasúton, bringával, gyalog és kenuval is bebarangolhatjuk.

Bajával szemközt húzódik a Sárköz és az Alsó-Duna-völgy messze földön híres ártéri erdeje, amely páratlan természeti kincseket rejt. A szinte áthatolhatatlan erdő világrekorder trófeákat adó gímszarvasok, vaddisznók, őzek otthona, de vadmacska, borz, fokozottan védett vidra, hód is él a rengetegben, s ez az ország réti sasokkal és fekete gólyákkal legsűrűbben benépesült vidéke.

Kivételes természeti kincseket rejt az ártéri erdő

Fotó: Gemenc Zrt.

Akár gyalog, akár két keréken, akár vízen szeretnénk meghódítani Gemencet, kiindulási pontnak válasszuk a pörbölyi Ökoturisztikai Központot. Itt bérelhetünk kenut vagy biciklit, benevezhetünk a vezetéssel kísért vízi- vagy szárazföldi túrák valamelyikére, és felszállhatunk az ország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútjára, amely a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci-erdőben halad.

A kisvonaton a kerékpárok számára is van hely

Fotó: Gemenc Zrt.

A 30 kilométeres vonalon idén csak Pörböly és Lassi állomások között közlekednek menetrend szerinti járatok. A vonatokon a kerékpároknak is van hely, de a vízitúrázók kenuit is vasúton szállítják a Rezéti-Duna partjára. Lassiból a Molnárka tanösvényen érdemes elsétálni a közeli Malomtelelő madármegfigyelő tornyához, útközben interaktív táblák mutatják be az ártéri erdő növény- és állatvilágát.

 

3 kihagyhatatlan élmény

1. A Sáros-tó partján álló Sáros-alja madármegfigyelő toronyból nemcsak barna kányát, szürke és vörös gémet, kócsagokat vagy nagy kárókatonát láthatunk, de ha szerencsénk van, a közeli hódvárban élő eurázsiai hódot is megleshetjük.

Sáros-alja madármegfigyelő torony

Fotó: Gemec Zrt. / Csontos Péter

2. Próbáljuk ki, hányan érjük át a Pörbölyi Titánt, a Móricz-Duna partján álló csomoros fekete nyárfát, amely hivatalosan is Magyarország legnagyobb kerületű fája. A sarjakból összenőtt óriás kora körülbelül 100 év, mellmagasságban mért kerülete meghaladja a 12 métert.

A híres Pörbölyi Titán

Fotó: Gemenc Zrt.

3. Az erdei vasút Lassi megállójánál, az egykori erdészházban berendezett halászati kiállításon a 42 növény- és állatfajt bemutató dioráma segítségével pillanthatunk be a víz alatti élővilág mindennapjaiba.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: