Csodás Magyarország: Evezővel a beregi Tiszaháton

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. július 22. 19:08

A vadregényes Felső-Tisza vidéke megújult vízitúrabázisokkal, kikötőhelyekkel és jól felszerelt kempingekkel várja a túrázókat. Az érintetlen, apró falvas tájat csónakkal és biciklivel érdemes bejárni, így kellőképpen lelassulunk ahhoz, hogy rejtett kincseit is felfedezzük.

A kajakkal vagy kenuval érkezők különböző hosszúságú és nehézségű túrákon ismerhetik meg a Tisza legtisztább és legérintetlenebb szakaszát. Útközben rengeteg a látnivaló, és csodás homokos partszakaszok csábítanak strandolásra.

Vadregényes természet

Fotó: 123rf.com

Kezdő evezősöknek a szelíd Öreg-Túrt ajánljuk, a kanyargó folyót bedőlt fatörzsek, virágzó vízitökök és árnyas fák teszik vadregényessé. A Tisza-túrát Tiszabecsnél érdemes kezdeni, itt lép be a folyó Magyarországra, és egészen Tarpáig határvízen evezhetnek a túrázók. Ez a leggyorsabb folyószakasz, az első 5-10 kilométert zúgók között kell megtenni. A víz itt még kristálytiszta – valóban „szőke” a Tisza.

A folyón lefelé haladva jól kiépített, sátrazásra, fürdésre és főzésre egyaránt alkalmas, korszerű megállóhelyek várják az vízitúrázókat – legközelebb Tivadarnál, ahol a homokos parton strandolni is lehet.

A több száz éves haranglábak egyike Tákoson

Fotó: MTÜ

A karok után jöhet a lábak megmozgatása: magával ragadó természeti környezetben bringázhatunk a folyókat kísérő, aszfaltozott töltéskoronán. A vidék látnivalóit, az aprócska középkori templomokat, a több száz éves fa haranglábakat is könnyebb így felfedezni, ezek megismerésére rendszeresen indulnak többnapos kerékpáros örökségtúrák.

10 hely, amit látni kell

1. Tákosi templom, a „mezítlábas” Notre Dame
2. Csaroda, mosolygó szentek temploma
3. Tarpai szárazmalom
4. Szatmárcseke, csónakfejfás temető, Kölcsey Ferenc síremléke
5. Túristvándi vízimalom
6. Tiszacsécse, Móricz Zsigmond szülőháza
7. Nagyar, Luby-kastély rózsakertje
8. Jánd, Felső-Tisza tanösvény – a töltés mentén végigkerekezhető (25 km)
9. Kisar, Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont
10. Tiszakóród, Túr-bukó – itt ömlik a Túr vize a Tiszába

(Fotó: Szatmárcsekei temető; Forrás: MTÜ)

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: