Csodás Magyarország: Felfrissülés a Gyógyvizek Völgyében

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 16. 17:15

A Mátra és a Bükk között húzódó Laskó-patak völgye a termálvizek rajongóinak Mekkája. Aki ide jön nyaralni, mindennap más fürdőben csobbanhat, esténként pedig a környék tüzes borait kóstolgathatja.

A föld mélyéből feltörő hévíz formálta Egerszalók nevezetességét, a fehér csipkézetű, látványos mészkődombot, amelynek teraszos medencéiben évszázadokon át fürdőztek és gyógyultak a helyiek. Az ásványi anyagokban gazdag termálforrás áldásait ma a Saliris Resort hatalmas fürdőkomplexumában élvezhetjük, amely összesen 17 medencében kínál felüdülést.

Kistestvére, a Nosztalgia Strand ugyan wellnesselemektől mentes, de pénztárcabarát áraival jó választás azoknak, akiket kifejezetten a gyógyvíz vonz.

Egerszalók híres sódombja

Fotó: Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület

Egerszalókon számos, tufába vájt családi pincében kóstolhatunk szép borokat. Itt találjuk az Egri borvidék egyik emblematikus pincészetét, a St. Andrea Szőlőbirtokot is, amely tágas borterasszal hívogat.

A szomszédos Demjénben a római kort idéző Demjéni Termál Völgy kültéri és beltéri medencékkel, gyógy- és wellnessrészleggel, nyáron aquaparkkal csábít. Ugyancsak itt találjuk a Cascade Barlang- és Élményfürdőt: különlegessége 760 méter hosszú barlangrendszere, amelynek varázslatos színekkel és fényekkel játszó látványvilágát az Avatar című film ihlette.

Az Avatar c. film ihlette a Cascade fürdő barlangrendszerét

Fotó: Cascade Barlang- és Élményfürdő

A település másik végén épült demjéni Termáltóban pedig még a „tengerparti” strandolást is kipróbálhatjuk.

 

5 hely, amit látni kell

1. Egerszalóki Barlanglakások és Sáfránykert: Nézzünk be a felújított barlanglakásokba, és a 3D-mozi segítségével induljunk időutazásra a dinók korába.

Manapság közösségi térként hasznosítják a barlanglakásokat

Fotó: Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület

2. Tücsökbusz: A falunéző elektromos kisbusz zenés idegenvezetésén ismerkedjünk meg Egerszalók látnivalóival.

3. Szabadtéri Lepkemúzeum, Egerszalók: A családias múzeumban az európai lepkék mellett több különleges trópusi pillangót is megcsodálhatunk.

Indul a falunéző Tücsökbusz

Fotó: Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület

4. Hegyeskő-tető: Demjénből kapaszkodjunk fel a riolittufába vájt, titokzatos kaptárkövekhez, ahol 8 fülkés sziklát és 36 fülkét vehetünk szemügyre.

5. Kőhodály: A monumentális kőhodályt a Hegyeskő déli oldalába vájták. A sziklából kifaragott, kőoszlopokkal alátámasztott hodályba egy egész juhnyáj belefér.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: