Csodás Magyarország: Föld alatti Budapest

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 29. 17:31

Időutazás, súlyos történelmi múlt, évezredes cseppkövek, boros élmények és adrenalinnövelő kedvtelések helyszínei bújnak meg a város alatti barlanglabirintusokban.

Sziklakórház – Atombunker Múzeum

A 20. századi háborús idők poklával, a háború valódi arcával szembesít az egykori légókórház, amely a budai Vár alatt található, mintegy 10 km hosszú barlangrendszer része. Működött sebészeti szükségkórházként, oltóanyag-termelő intézetként, 1956-ban forradalmi kórházként, majd pedig a hidegháborús bővítési munkálatok után korszerűsített kórház, atombunker és polgári védelmi raktár lett.

Az egykori légókórház is látogatható

Fotó: Sziklakórház

Vár-barlang

A Vár-barlangban tett sétákon a budai Vár alatt húzódó barlangrendszer látogatók elől korában elzárt részeit nézhetjük meg. A különböző méretű, föld alatti termek és hosszú folyosók bejárása során fény derül arra, hogyan alakultak át az évszázadok alatt a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig.

Több kilométeres séta tehető a budai Vár alatt

Fotó: Egri Csaba

Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi leginkább a cseppköveiről lett nevezetes. 500 méteres, megújult túraútvonalán meseszerű cseppkövek, különleges sziklaalakzatok évezredek óta változatlan világa tárul fel. A Szemlő-hegyit a város föld alatti „virágoskertjének” nevezik különleges látványt nyújtó geológiai képződményeiről. Érdemes időt szánni a vetítőterem 3D-filmjének megtekintésére is.

Babakocsival is bejárható a Szemlő-hegyi-barlang

Fotó: Egri Csaba

Budafoki pincerendszer

Budafokon található Budapest Bornegyede, ahol Törley 1882-ben pezsgőgyárat alapított, s az 1900-as évek elején már 302 kereskedelmi borpincészet üzemelt. Hatalmas, impozáns pincerendszerének valós hossza 80 és 120 km közé tehető. Minden hónap első szombatján megnyílnak a pincék, borkóstolókat, vezetett pincesétákat, koncertek kínálva a látogatóknak.

Pincék utcája a föld alatt

Fotó: Záborszky Pince – Borváros

Kőbányai pincerendszer

A Kőbánya alatt húzódó, több mint 30 km hosszúságú, titokzatos pincerendszerben nemcsak helyismereti túrákat tehetünk, de akár búvármerülést is végezhetünk, időnként pedig föld alatti futóversenyek helyszíne. A pincéket kezdetben borászok, később a Dreher sörgyár használta, a második világháború idején pedig repülőgépmotor-gyár működött benne.

Búvármerülés is végezhető a kőbányai barlangban

Fotó: Juhász Melinda

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

Kapcsolódó cikkek