Csodás Magyarország: Kincses Telkibánya

Forrás: turizmus.com

 2020. július 23. 21:01

Zempléni csillagtúrákhoz ideális bázis az 500 lakosú Telkibánya, ahol ugyanennyi vendégágy várja a turistákat.

A Hegyközben, 400 méteres magasságban fekvő településen, a kristálytiszta levegőn, dombok-hegyek és óriási erdők között garantált a pihenés, ugyanakkor rengeteg látnivaló is akad a környéken.

A kristálytiszta levegőn, erdők között garantált a pihenés

Fotó: 123rf.com

Kincskeresés

Ott van mindjárt Telkibánya kincses múltja, az arany- és ezüstbányászat öröksége, amely felnőttet és gyereket egyaránt magával ragad. A helyi Érc és Ásványbányászati Múzeumban megtudhatjuk, hogy már az Árpád-korban bányásztak itt nemesfémeket, és ez a hagyomány megszakításokkal ugyan, de a múlt század elejéig folytatódott. Az aranygombosnak is nevezett Telkibánya a legenda szerint olyan gazdag volt, hogy a templom tetején egy aranygömbön állt a kereszt.

Akit magával ragad a kincskeresési vágy, szakavatott vezetővel indulhat felfedezni a hegyek kincseit. Ha aranyat vagy ezüstöt nem is talál, különleges ásványokkal minden bizonnyal gazdagodhat.

Telkibányán annyi vendégágy van, amennyi a lakosainak száma

Fotó: Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesület

Igazi különlegesség a falu kopjafás temetője, ahol az elhunytak korát, nemét, de még a testalkatát is megörökítették a faragott fejfák.

 

Csillagtúrák

Egy könnyű túrával elérhető az alig öt kilométerre fekvő Jegesbarlang, amelynek mélyén még nyáron sem olvad el a jég. A barlang közelében, a Mátyás király kútjának nevezett hideg vizes forrásnál olthatjuk szomjunkat, miközben elolvashatjuk a Mátyás király és Szép Ilonka szerelméről szóló népi regét.

Az edzettebbek hosszabb gyalogos vagy hegyi kerékpáros túrákat is bevállalhatnak. Vadregényes, 17 kilométeres túra vezet a sárga jelzés mentén, a hegyeken át például Háromhutára, a hasonló távolságra fekvő Regécre pedig a piros jelzést követve juthatunk el.

7 hely, amit látni kell a környéken

1. Füzéri vár
2. Regéci vár
3. Füzérradvány, Károlyi-kastély
4. Pálházai Állami Erdei Vasút
5. Gönc, Huszita-ház
6. Vizsolyi Biblia Látogatóközpont
7. Sátoraljaújhely, Zemplén Kalandpark

(Fotó: Vizsolyi templom, Szántó Zoltán)

A Zemplén erdőrengetege gazdag vadban és gombában, kóstoljuk meg az erdeigomba-levest, a zempléni pandúrlevest és a vargányás vadmalacragut.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: