Csodás Magyarország: Lelassulás az Őrségben

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. július 16. 16:59

A zöld ezer árnyalatát magára öltő Őrség a tökéletes nyugalom és harmónia vidéke, megannyi felfedezésre váró, apró csodával. Azoknak való, akik szeretnének lassítani a rohanó világban, kipróbálni régi mesterségeket.

Miért ide?

Mert egyedi és megunhatatlan, ráadásul minden érzékszervünket kényezteti. A sűrű erdők és szelíd lankák szemet gyönyörködtetők és madárdaltól hangosak, utunkat selymes füvekkel szegélyezett, illatos rétek kísérik. Az itt fogyasztott házi kecskesajtra, a tökös-mákos rétesre vagy a vargányalevesre évek múltán is emlékezni fogunk. A hagyományokat továbbvivő családi gazdaságokban átélhetjük a régi idők hangulatát.

Hagyományos őrségi ház

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Mit csináljunk?

Eredjünk gyalogosan vagy kerékpáron a szépségek nyomába. A pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén a hagyományos, népi életmódot az eredeti helyükön álló épületekben lehet megismerni. A skanzenhez népi játszóház, játszótér, tanösvény, szatócsbolt tartozik, szomszédságában bölények és vadlovak legelésznek.

Veleméri templom

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Fedezzük fel a hét szerből álló Szalafő kulturális örökségét, járjuk végig a Felsőszeri tanösvény népi építészeti emlékeit. Látogassuk meg a pankaszi vagy a szomoróci szoknyás haranglábat, merítkezzünk meg Velemér és Őriszentpéter ősi templomának csendjében.

Pallóút a szőcei tőzegmohás lápréten

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Ne hagyjuk ki!

Az Őrségi Nemzeti Park gondosan karbantartott tanösvényei közül nehéz választani, a legkülönlegesebb a szőcei tőzegmohás láprét pallóútvonala. Kerékpártúrákhoz drótszamarat a helyi kölcsönzőkben bérelhetünk. Az idilli szépségű Vadása-tó fürdésre is alkalmas.

Nekünk tetszett

1. Tökmagolajat ütni (több helyi portán is elérhető).
2. „Hökkönsütt” perecet készíteni és a rétes nyújtani Margit néninél.
3. Vasi paprikás pecsenyét, pejslit, dödöllét, málét kóstolni (Pityerszeri Csárda, Őrségi Ízek Portája, Pajta Bisztró), kézműves csokoládét ízlelgetni az Ízrestaurátor műhelyében.

Amiért érdemes átmenni a határon:

  • Hármashatárkő, Felsőszölnök
  • Trópusi kert és orchideafarm, Dobronak/Dobrovnik (Szlovénia)
  • Zotter csokoládégyár, Riegersburg (Ausztria)

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: