Csodás Magyarország: Lillafüredi libegés

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2020. július 19. 10:39

Barlangok, festői csónakázótó, kisvasút, függőkert és túraútvonalak várják a Lillafüredre látogatókat, s mindezek a Bükk vonulatai feletti libegéssel koronázhatók meg.

A lillafüredi libegő mintegy 300 méteres szintkülönbséggel visz fel a miskolci üdülőövezet fölött magasodó Jávor-hegyre. A negyedórás út során valósággal harapni lehet a levegőt, utunkat végig lombkoronák övezik, a fenti állomásnál pedig újabb kalandok várnak ránk.

Lillafüredi Libegő

Fotó: Rogosz Péter

Oxigénterápia

Ki-ki kortól és vérmérséklettől függően vetheti bele magát a csodás bükki rengetegbe: innen indul az Oxigén túraútvonal és a rollerösvény. Az előbbi egy kellemes, 7 kilométeres sétaút, amelyen megismerhetjük a Bükk élővilágát, valamint a környék zarándokhelyeit, a gyógyító köveket. A különféle állomások – a Lélekforrástól a Szelek hangja ösvényig – egyszerre informálnak és szórakoztatnak, miközben a hegyi levegő – ne feledjük, Lillafüred klimatikus gyógyhely – alaposan kitisztítja a tüdőnket.

3 KIHAGYHATATLAN ÉLMÉNY

• Csónakázás a festői Hámori-tavon
• Kisvonatozás a Garadna völgyében
• Füstölt pisztráng kóstolása a Lillafüredi Pisztrángtelepen

(Fotó: Hámori-tó / Kupcsik Sarolta)

 

Adrenalinfröccs

A sportosabb látogatók túravezetők irányításával ereszkedhetnek le a 3 kilométer hosszú erdei rollerpályán, akár hegyi rolleren, akár monsterbike-on. A libegő lenti állomásához közel a Lillafüredi Sport- és Kalandpark kínál még több szórakozást, ahol az igazán bátrak az ejtőgépen és a zipline lecsúszón bizonyíthatnak, míg a focisuliban bárki játszva tökéletesítheti labdakezelési technikáját.

Kötélpálya a kihívást keresőknek

Fotó: Lillafüredi Sport- és Kalandpark

EZT IS LÁTNI KELL!

A felújított diósgyőri vár fenséges falai között vezetett sétákon a ház „népe” mesél a középkori lovagi tornákról, fegyverekről, a királynék fürdőjéről, vajákos gyógymódokról. Eredeti pompájában látható lovagtermét a 16. századi Közép-Európa legnagyobbjaként emlegetik.

(Fotó: Diósgyőri vár / MTÜ)

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: