Csodás Magyarország: Makó, Maros, Makovecz

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 07. 16:15

A hagyma városa – Makóra ma is sokan gondolnak így. Az idelátogatók azonban nem is elsősorban a tányéron találkozhatnak a fűszernövénnyel, hanem a kisváros utcáin – hagymakupolák formájában.

Makó 1950-ig Csanád megye székhelye volt, középületei – a neobarokk bérpalota és a postapalota, a romantikus régi városháza, a historizáló Makói Takarékpénztár, a klasszicista mai városháza (eredetileg Csanád vármegye székháza) – a régi szép idők mementói.

A hajdani kisvárosi élet egyik mementója a neobarokk bérpalota

Fotó: Infopont Makó

A történelmi épületek mellett a kisváros mai arculatát ugyanakkor markánsan meghatározza Makovecz Imre organikus építészete és tanítványainak munkássága, ezek bemutatására vezetett Makovecz-túrák is indulnak.

 

Makovecz-épületek

Makovecz első makói munkája a Hagymaház: a művelődési ház tornyai a természet megújulását szimbolizálva, növényszerű üvegelemekkel törnek az ég felé. A városháza előtti tér kialakítása is az építész tervei alapján valósult meg, ő tervezte a központi buszpályaudvart, a Zenepavilont és az „újvárosi” bölcsődét is.

Kupolák a Makovecz téren

Fotó: Infopont Makó

De mind közül talán a leglátványosabb a Hagymatikum Gyógyfürdő, amely büszkén hirdeti az építész hitvallását: mindegy, hogy mi a funkciója egy épületnek, szakrális templom hangulatát kell megidéznie. A számos bel- és kültéri medence mellett érdemes kipróbálni a sokféle szaunát, a legkisebbeket külön gyerekrészleg is várja.

Makón született a legendás Ford T-modell megalkotója

Fotó: Infopont Makó

A városban sétálva feltétlenül keressük fel a József Attila Múzeumot, ahol Makó szülötte, a Ford T-modellt megalkotó Galamb József életét is megismerhetjük, és egy eredeti, működőképes Ford T modellt is láthatunk.

 

A Maros partján

Makó léte elválaszthatatlan a várostól délre húzódó Maros folyótól. Ártéri erdőben, lábon álló nyaralóházak között jutunk el a folyó partjára, a Maros Kalandpartba, ahol akár drótkötélpályán vagy „magaslati biciklin” is átsuhanhatunk a túlpartra.

Lombkoronasétány a Maros mentén

Fotó: Infopont Makó

De az izgalmak ezzel még nem érnek véget: a park szomszédságában található az a különleges lombkoronasétány, amely közel 160 méter hosszan nyúlik el a fák lombjai között, 18 méter magas, természetesen hagymakupolás tornyából pedig messzire ellátni.

 

Látnivalók a környéken

  • Hódmezővásárhely, Emlékpont
  • Kübekháza – hármashatár-jel (Triplex Confinium)
  • Kun kereszt Magyarcsanád határában
  • Csomorkányi templomrom

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: