Csodás Magyarország: Mediterrán ősz Pécsen

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 16. 16:56

Éjjel-nappal nyüzsgő belvárossal, két évezred történelméről mesélő épületekkel és remek délvidéki ételekkel csábít a mediterrán hangulatú Pécs, ahol bűbájos terek és girbegurba utcák invitálnak korokon átívelő sétákra.

Városi séták

A helyiek szerint a csobogókra felfűzött túra során örök barátságot köthetünk a várossal. A kiindulóállomás a Pécs szívét jelentő Széchenyi tér: itt található az eozinborítású Zsolnay-kút, az oroszlánfejű vízköpőkkel. Ha magukba szívtuk a tér hangulatát, felfelé induljunk, a városháza és a zöld kupolájú dzsámi felé.

A pécsi séta akár a csobogókra is felfűzhető

Fotó: ZsÖK Nkft.

Az itteni vízfolyástól néhány utcányira már a Szent István téri szökőkút játéka hívogat, szomszédságában a méltóságteljes, négytornyú Szent Péter és Pál-székesegyházzal. A város jelképének számító katedrális kilátótornyába a felújítás ideje alatt is felkapaszkodhatunk.

A kör alakú Barbakán bástyájától induló északi várfalsétány csendes andalgásra hív, innen a Káptalan utcán át térhetünk vissza a belvárosba, hacsak – engedve a csábításnak – be nem térünk az itt sorakozó múzeumok valamelyikébe.

Zsolnay-kút

Fotó: ZsÖK Nkft.

A Pécsi Nemzeti Színház előtti szökőkutak már a Búza térig futó, éttermekkel, pubokkal és üzletekkel csábító Király utca kezdetét jelzik. A mindig pezsgő sétálóutcában érdemes megpihenni, hiszen a közeli Zsolnay Negyedben akár egy teljes napot eltölthet a család.

3 csodás hely a Zsolnay Negyedben

1. A Zsolnayak aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjtemény.
2. Látványmanufaktúra, ahol megtekinthető az eozinfestés folyamata.
3. Csillagközi utazásokra hívó Planetárium.

Fotó: ZsÖK Nkft.

 

Kirándulás  a Tettyére

A Mecsek oldalában megbújó Tettye szintén megér egy kirándulást, az itteni romantikus romokat és a hatalmas játszóteret a család minden tagja imádni fogja. Kapaszkodjunk fel a bűbájos Havi-hegyi kápolnához is! Ne feledkezzünk el a Pécsi Állatkertről sem, a vadállatok nyilvános etetése nem csak a gyerekek számára izgalmas élmény.

Érdemes pécsi látogatásunkat a kulturális örökség napjaira (szeptember 19–20.) időzíteni, amelyre különleges programokkal készül a város.

Titkok a föld alatt

1. Az 1600 éves, ókeresztény sírkamrákat (Cella Septichora Látogatóközpont) és a Littke Pezsgőház ötszintes pincerendszerét közös program során is felfedezhetjük.
2. A Zsolnay-mauzóleum díszes síremlékét 42 fekvő oroszlán őrzi.
3. A Tettyei Mésztufa Barlangban félelmetes sárkány lakozik.

Fotó: Ókeresztény sírkamra / ZsÖK Nkf.

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: